Κοσμος

Νέος ιός στην Κίνα προβληματίζει τους επιστήμονες - Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα

35 κρούσματα έχουν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετά τον κορωνοϊό η Κίνα αντιμέτωπη με τον ιό Langya
Μετά τον κορωνοϊό η Κίνα αντιμέτωπη με τον ιό Langya © EPA/POOL

Langya, ο νέος ιός στην Κίνα που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τη μυγαλή. Τα 35 κρούσματα και τα συμπτώματα.

Ένας νέος ιός στην Κίνα έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρχές, την ώρα που συνεχίζεται η αμφιλεγόμενη πολιτική «zero covid». Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Independent αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει περάσει στον άνθρωπο από τα ζώα και συγκεκριμένα από το μικρό θηλαστικό μυγαλή.

Ο ιός Langya έχει μολύνει μέχρι στιγμής 35 άτομα. Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντυπωστεί αρκετά νέα κρούσματα. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένας ασθενής δεν πέθανε ή νόσησε βαριά από τον ιό Langya.

Τι ξέρουμε για τον νέο ιό Langya - Πού έχει εντοπιστεί στην Κίνα - Πόσο θανατηφόρος είναι

Ο συγκεκριμένος ιός ανήκει σε μια οικογένεια παθογόνων μικροοργανισμών. Κινέζοι ερευνητές τον έχουν εντοπίσει σε 71 από τις 262 μυγαλές που έχουν εξετάσει σε δύο επαρχίες της χώρας, τη Χενάν και τη Σαντόνγκ, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως και ο κορωνοϊός, ο ιός Langya είναι αερομεταφερόμενος. Ωστόσο, θεωρείται πιο θανατηφόρος καθώς μπορεί να σκοτώσει τα 3/4 των ασθενών που νοσούν βαριά.

Από τη μυγαλή μεταδίδεται στον άνθρωπο ο νέος θανατηφόρος ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα
Από τη μυγαλή μεταδίδεται στον άνθρωπο ο νέος θανατηφόρος ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα © Pixabay

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν ο νέος ιός στην Κίνα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον έχει κατατάξει στους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία.

Μυγαλή: Πώς μοιάζει και πού ζει - 6+1 χαρακτηριστικά

Η μυγαλή ανήκει στην οικογένεια Σορικίδες. Είναι ένα μικρό θηλαστικό. Η εξωτερική της εμφάνιση παραπέμπει σε ποντίκι με μακριά μύτη. Η μυγαλή, όμως, δεν είναι τρωκτικό. Ακολουθούν 6+1 χαρακτηριστικά της:

  1. Έχει μυτερά δόντια σαν καρφιά.
  2. Τρώει συνέχειαΟι μυγαλές έχουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό και μπορούν να καταναλώσουν σε 24 ώρες τροφή που ξεπερνά το βάρος τους. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τροφή περισσότερο από μερικές ώρες και σε απουσία της κανονικής τους λείας παρατηρείται κανιβαλισμός.
  3. Ζει σχεδόν σε όλο τον κόσμο: Από τις μείζονες τροπικές και εύκρατες μάζες γης, μόνο η Νέα Γουινέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν ιθαγενείς μυγαλές. Στη Νότια Αμερική έχουν μεταφερθεί σχετικά πρόσφατα, ωστόσο απαντώνται μόνο στις βόρειες Άνδεις.
  4. Η μυγαλή τρέφεται κυρίως με σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα και βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων.
  5. Ορισμένες μυγαλές εκκρίνουν τοξικό σάλιο (επώδυνο αλλά όχι επικίνδυνο για τον άνθρωπο), το οποίο χρησιμοποιούν για να καταβάλλουν τη λεία τους.
  6. Λίγα μόνο ζώα κυνηγούν τις μυγαλές, καθώς οι τελευταίες διαθέτουν αδένες που εκκρίνουν μια δυσάρεστη οσμή. Οι θηρευτές τους είναι τα αρπακτικά πτηνά και τα φίδια.
A Delicate Forest Dance | Destination WILD

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ