Κοσμος

Πύρινη κόλαση στην Κούβα - Ανεξέλεγκη η φωτιά στα διυλιστήρια (βίντεο)

Νεκρός ένας πυροσβέστης - Αγνοούνται άλλοι 16

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορατός από χιλιόμετρα στην Κούβα ο πυκνός μαύρος καπνός από τα φλεγόμενα διυλιστήρια
Ορατός από χιλιόμετρα στην Κούβα ο πυκνός μαύρος καπνός από τα φλεγόμενα διυλιστήρια © EPA/Ernesto Mastrascusa

Στην Κούβα η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει στα διυλιστήρια. Αγνοούνται 16 πυροσβέστες. Γειτονικές χώρες έστειλαν πυροσβεστικά αεροπλάνα

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κούβα με τη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκη στα διυλιστήρια. Η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κούβα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, έχοντας «εξαφανίσει» τρεις δεξαμενές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από κεραυνό, ο οποίος έπεσε σε μια από τις 8 συνολικά δεξαμενές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Αβάνα. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, η δεξαμενή περιείχε 26.000 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της.

Από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, τυλίχθηκε στις φλόγες μια δεύτερη δεξαμενή, η οποία περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών με τη συνδρομή ελικοπτέρων, ακολούθησε νέα ισχυρή έκρηξη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υποχρεώνοντας τις αρχές να διατάξουν την άμεση εκκένωση της περιοχής.

Massive explosion as oil facility in Cuba catches fire

Μεξικό και Βενεζουέλα έστειλαν πυροσβέστες για τη φωτιά στην Κούβα

«Συνέβη αυτό που φοβόμασταν» με την καταστροφή και τρίτης δεξαμενής, η οποία περιείχε αργό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ματάνσας, ο Μάριο Σαμπίνες Λορέντσο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter.

Η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη» με «τρεις δεξαμενές να φλέγονται», ανέφερε ο κυβερνήτης χωρίς να διευκρινίσει πόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου περιείχε η τρίτη δεξαμενή. Συμπλήρωσε ακόμη ότι πυροσβεστικές δυνάμεις από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Χθες, Κυριακή, τέσσερα αεροπλάνα από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα προσγειώθηκαν στο Βαραδέρο, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ματάνσας, μεταφέροντας ειδικούς στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τόνους πυροσβεστικού αφρού.

Lightning Sparks Huge Fire in Cuba Oil Tanks

16 πυροσβέστες αγνοούνται στην Κούβα - Ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στα διυλιστήρια

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και η τύχη άλλων 16 αγνοείται, ενώ 26 τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγγενείς των αγνοουμένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Ο γιος μου έκανε το καθήκον του, πήγε στη φωτιά» είπε δακρυσμένη η μητέρα ενός 19χρονου πυροσβέστη.

Ο πύρινος εφιάλτης έρχεται τρεις μήνες μετά τη φονική έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στην Αβάνα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι -ανάμεσα τους και ένας τουρίστας από την Ισπανία.

77 hurt, 17 firefighters reported missing in Cuba as fire rages at oil tank farm

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ