Κοσμος

HΠΑ: Ο «βασιλιάς των fake news» παραδέχθηκε τα ψέματά του - Καλείται να πληρώσει 4 εκατ. δολάρια

Για την σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άλεξ Τζόουνς
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Άλεξ Τζόουνς: Ο διάσημος συνωμοσιολόγος παραδέχτηκε την σφαγή στο Σάντι Χουκ.

Ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος Αλεξ Τζόουνς αφού παραδέχθηκε σε δικαστήριο του Τέξας ότι ήταν «τρελό» από μέρους του να ισχυριστεί ότι η σφαγή στο Δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012 ήταν μια φάρσα καλείται να πληρώσει 4 εκατομμύρια στους γονείς ενός παιδιού που σκοτώθηκε στο μακελειό για συκοφαντική δυσφήμιση. 

Ο Τζόουνς, ιδρυτής του Infowars, ενός ακροδεξιού ιστότοπου που πρόβαλε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, δικάζεται για να καθοριστεί το ποσό που πρέπει να πληρώσει για τη διάδοση ψεμάτων σχετικά με τη δολοφονία 20 παιδιών και έξι εργαζομένων στο Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, σε μια σφαγή που σόκαρε την Αμερική.

Ο Τζόουνς είπε στους ενόρκους ότι η ένοπλη επίθεση ήταν «100% αληθινή».

Συνέχισε λέγοντας ότι προσπάθησε πριν από χρόνια να αποστασιοποιηθεί από τη θεωρία ότι η ένοπλη επίθεση έγινε, αφού άρχισε να αμφιβάλλει για την αξιοπιστία της. Υποστήριξε ότι οι απόψεις του για το μακελειό παραποιήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016.

«Με πέταξαν στα βαθιά νερά της χρήσης της πολιτικής ως όπλο», είπε.

Ο Νιλ Χέσλιν και η Σάρκλετ Λιούις, οι γονείς του δολοφονηθέντος 6χρονου Τζέσι Λιούις ζητούν έως και 150 εκατομμύρια δολάρια από τον Τζόουνς και την εταιρεία του, Free Speech Systems LLC.

Ο Χέσλιν είπε στους ενόρκους την Τρίτη ότι τα ψέματα που διέδωσε ο Τζόουνς στους εκατομμύρια ακροατές του έκαναν τη ζωή του «κόλαση» και οδήγησαν σε μια εκστρατεία παρενόχλησης και απειλών θανάτου εναντίον του από ανθρώπους που πίστευαν ότι είπε ψέματα για τη δολοφονία του γιου του.

Η Λιούις τόνισε ότι πιστεύει πως ο Τζόουνς γνώριζε ότι οι ισχυρισμοί του περί φάρσας ήταν ψευδείς, αλλά τις διέδιδε επειδή προσέλκυαν ακροατές και τον βοήθησαν να εμπορευτεί προϊόντα που προωθούσε με τις εκπομπές του.

Ποιος είναι ο Alex Jones

Από τότε που ίδρυσε το Infowars το 1999, ο Jones, ένθερμος υποστηρικτής του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποκτήσει ένα ογκώδες ακροατήριο, από τις ΗΠΑ μέχρι ακόμα και την Ελλάδα. Μεταξύ των θεωριών που έχει προωθήσει είναι ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σκηνοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, ότι τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον τους έχει «κυριεύσει ο διάβολος».

Τον Οκτώβριο του 2016, ο ακροδεξιός παραγωγός είχε ξεκινήσει έναν διαγωνισμό στο ραδιοφωνικό του δίκτυο, υποσχόμενος 5.000 δολάρια σε όποιον από τους ακροατές φωνάξει «ο Μπιλ Κλίντον είναι βιαστής».

Στο απόγειο της καριέρας του, την περίοδο 2017-2018, ο Jones προσείλκυε κάθε εβδομάδα δύο εκατομμύρια ακροατές στη ραδιοφωνική εκπομπή του, που μεταδιδόταν με live streaming, ενώ η ιστοσελίδα του infowars.com κατέγραφε κάθε μήνα 20 εκατομμύρια επισκέψεις.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του infowars.com φαίνεται να στηρίζεται στην άντληση εσόδων από τον φόβο που ο ίδιος έχει διασπείρει στις εκπομπές του. Σε εποχές πανδημίας, η ανεξάρτητη αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στον Jones επισημαίνοντας ότι το infowars.com πωλούσε προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα «Super Silver Whitening Toothpaste», για την οποία κυκλοφορούσε ο ισχυρισμός ότι ενισχύει την ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό, χωρίς να υπάρχει επιστημονική απόδειξη επ' αυτού. Μάλλον δεν ήταν σύμπτωση ότι τους προηγούμενους μήνες ο Jones είχε ξεσπαθώσει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκευασμένη απάτη των «φιλελεύθερων ελίτ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ