Κοσμος

Ο Σρέντερ εκτιμά ότι η συμφωνία για τα σιτηρά «φέρνει» εκεχειρία στην Ουκρανία

Τι λέει ο λομπίστας του Κρεμλίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σρέντερ: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κατάπαυση του πυρός
Γκέρχαρντ Σρέντερ - Βλαντιμίρ Πούτιν © Getty Images/Ideal Image

Σρέντερ: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κατάπαυση του πυρός.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και λομπίστας του Κρεμλίνου είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία και η συμφωνία του περασμένου μήνα για τις εξαγωγές σιτηρών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη λύση.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Σρέντερ στο Stern weekly και στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ntv, προσθέτοντας ότι είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. «Μια πρώτη επιτυχία είναι η συμφωνία για τα σιτηρά, ίσως που μπορεί να επεκταθεί σιγά σιγά σε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Guardian.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτηρό στις παγκόσμιες αγορές μετά την εισβολή της Μόσχας πριν από πέντε μήνες έφτασε ήδη στην Τουρκία.

Ο κ. Σρέντερ δέχεται σφοδρές επικρίσεις στη Γερμανία διότι διατήρησε τις επαφές του με τον κ. Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει προσωπικό του φίλο, παρά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και διότι δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Πρόσφατα, ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος (1998-2005) παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση στο ΔΣ της Gazprom. Διατηρούσε θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας αφότου εγκατέλειψε την καγκελαρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ