Κοσμος

O Πούτιν στέλνει λεφτά στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει «στρατηγική συνεργασία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Πούτιν στέλνει λεφτά στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Πυρηνικός Σταθμός Ακούγιου: Η Ρωσία στέλνει 20 δισ. δολάρια στην Τουρκία. 

Ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει κονδύλια σε θυγατρική που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.  Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τη μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC. Ακόμη δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις ίδιες πηγές. Δηλαδή, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισ. δολάρια.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.

Τον Μάρτιο, η Rosatom διαβεβαίωσε ότι, αν και έχει το δικαίωμα πώλησης έως και του 49% του Ακούγιου σε επενδυτή, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Ακούγιου 1, ξεκίνησαν το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ