Κοσμος

Forward - Πρώην Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί σχεδιάζουν τρίτο πόλο στις ΗΠΑ

Ποιοι θα ηγούνται και ποιο το πολιτικό τους πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
yang

Το κόμμα Forward αποτελούμενο από δεκάδες Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους σχηματίστηκε ως τρίτος πόλος στις ΗΠΑ.

Δεκάδες πρώην Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν ένα νέο εθνικό πολιτικό τρίτο κόμμα για να απευθυνθούν σε εκατομμύρια ψηφοφόρους που λένε ότι είναι απογοητευμένοι με αυτό που θεωρούν ως δυσλειτουργικό δικομματικό σύστημα της Αμερικής.

Το νέο κόμμα, με την ονομασία Forward, θα έχει αρχικά συμπροεδρία τον πρώην υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Άντριου Γιανγκ και την Κριστίν Τοντ Γουίτμαν, πρώην κυβερνήτη των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ελπίζουν ότι το κόμμα θα αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι στο Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα που κυριαρχούν στην πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσαν τα ιδρυτικά μέλη στο Reuters.

Οι ηγέτες του κόμματος θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεων σε περίπου 20 πόλεις αυτό το φθινόπωρο για να παρουσιάσουν την πλατφόρμα του και να προσελκύσουν υποστήριξη. Θα διοργανώσουν επίσημη έναρξη στο Χιούστον στις 24 Σεπτεμβρίου και το πρώτο εθνικό συνέδριο του κόμματος σε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι.

Το νέο κόμμα δημιουργείται από τη συγχώνευση τριών πολιτικών ομάδων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια ως αντίδραση στο ολοένα και πιο πολωμένο και αδιέξοδο πολιτικό σύστημα της Αμερικής. Οι ηγέτες επικαλέστηκαν δημοσκόπηση της Gallup πέρυσι, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των Αμερικανών, που σημείωσαν ρεκόρ, πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα τρίτο κόμμα.

Η συγχώνευση περιλαμβάνει το κίνημα Renew America, το οποίο σχηματίστηκε το 2021 από δεκάδες πρώην αξιωματούχους των κυβερνήσεων των Ρεπουμπλικανών Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Χ. Β. Μπους, Τζορτζ Ου. Μπους και Ντόναλντ Τραμπ. Το κόμμα Forward, που ιδρύθηκε από τον Yang, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2020 αλλά αποχώρησε από το κόμμα το 2021 και έγινε ανεξάρτητος· και το Serve America Movement, μια ομάδα Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων που ιδρύθηκε από τον πρώην Ρεπουμπλικανό βουλευτή David Jolly.

Δύο πυλώνες της πλατφόρμας του νέου κόμματος είναι η "αναζωογόνηση μιας δίκαιης, ακμάζουσας οικονομίας" και η "παροχή στους Αμερικανούς περισσότερων επιλογών στις εκλογές, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί και περισσότερος λόγος για το μέλλον μας".

Το κόμμα, το οποίο είναι κεντρώο, δεν έχει ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές. Θα δηλώσει κατά την παρουσίασή του την Πέμπτη: "Πώς θα λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική; Όχι αριστερά. Όχι Δεξιά. Μπροστά".

Ιστορικά, τα τρίτα κόμματα απέτυχαν να ευδοκιμήσουν στο δικομματικό σύστημα της Αμερικής. Περιστασιακά μπορούν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές. Οι αναλυτές λένε ότι ο Ραλφ Νάντερ του κόμματος των Πρασίνων απέσπασε αρκετές ψήφους από τον Αλ Γκορ το 2000 για να βοηθήσει τον Τζορτζ Μπους να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι σαφές πώς το νέο κόμμα μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές προοπτικές των δύο κομμάτων σε μια τόσο βαθιά πολωμένη χώρα. Οι πολιτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ότι μπορεί να επιτύχει.

Το Forward στοχεύει να αποκτήσει εγγραφή κόμματος και πρόσβαση σε ψηφοδέλτια σε 30 πολιτείες μέχρι το τέλος του 2023 και και στις 50 πολιτείες μέχρι τα τέλη του 2024, εγκαίρως για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024.

Στόχος του είναι να κατεβάσει υποψηφίους για τοπικούς αγώνες, όπως σχολικά συμβούλια και δημοτικά συμβούλια, σε πολιτειακά σώματα, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και μέχρι την προεδρία.

Σε συνέντευξή του, ο Γιανγκ δήλωσε ότι το κόμμα θα ξεκινήσει με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατ. δολαρίων. Διαθέτει δωρητές και μέλη βάσης μεταξύ των τριών συγχωνευμένων ομάδων που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες.

"Ξεκινάμε από πολύ ισχυρή οικονομική θέση. Η οικονομική υποστήριξη δεν θα είναι πρόβλημα", δήλωσε ο Γιανγκ.

Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στη δημιουργία του Forward, ο Μάιλς Τέιλορ - πρώην αξιωματούχος της Εσωτερικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ - δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να δοθεί στους ψηφοφόρους "ένα βιώσιμο, αξιόπιστο εθνικό τρίτο κόμμα".

Ο Τέιλορ αναγνώρισε ότι τα τρίτα κόμματα είχαν αποτύχει στο παρελθόν, αλλά δήλωσε: "Τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν αλλάξει. Όταν άλλα κινήματα τρίτων κομμάτων εμφανίστηκαν στο παρελθόν, ήταν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε ένα σύστημα όπου ο αμερικανικός λαός δεν ζητούσε μια εναλλακτική λύση. Η διαφορά εδώ είναι ότι βλέπουμε έναν ιστορικό αριθμό Αμερικανών να δηλώνουν ότι θέλουν μια τέτοια επιλογή".

Ο Stu Rothenberg, βετεράνος πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι είναι εύκολο να μιλάμε για την ίδρυση ενός τρίτου κόμματος, αλλά σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε.

"Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ξεκινούν με τεράστια πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων 50 πολιτειακών κομμάτων που έχουν δημιουργηθεί επί δεκαετίες", είπε.

Ο Rothenberg επεσήμανε ότι οι προεδρικοί υποψήφιοι του τρίτου κόμματος, όπως ο John Anderson το 1980 και ο Ross Perot το 1992 και το 1996, φούντωσαν, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσουν ένα πραγματικό τρίτο κόμμα που να γίνει παράγοντας στην εθνική πολιτική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ