Κοσμος

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ο πρώτος ανοικτά γκέι υπουργός ξεπέρασε τον Μπάιντεν σε δημοσκόπηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιτ Μπουτιτζετζ
Τζο Μπάιντεν και Πιτ Μπουτιτζετζ © Getty Images/Ideal Image

Πιτ Μπουτιτζετζ: Βγήκε πρώτος σε δημοσκόπηση για επόμενος πρόεδρος των Δημοκρατικών. 

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ έλαβε ελαφρώς μεγαλύτερη υποστήριξη σε σύγκριση με τον πρόεδρο Μπάιτεν μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών του 2024 στο New Hampshire, όταν ρωτήθηκαν για την πρώτη τους επιλογή για πρόεδρο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο ηλικίας 42 ετών, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, είναι το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ενώ είχε διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η δημοσκόπηση Granite Poll του Κέντρου Έρευνας του Πανεπιστημίου (UNH) διαπίστωσε ότι το 17% των πιθανών προκριματικών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στην πολιτεία του New Hampshire θα επέλεγε τον Μπούτιτζετζ μεταξύ ενός καταλόγου Δημοκρατικών οι οποίοι θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία το 2024.

Ο Τζο Μπάιντεν έλαβε 16% υποστήριξη, ακολουθούμενος από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (D-Mass.) και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ οι οποίοι κατέλαβαν από 10%.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill, η δημοσκόπηση καταδεικνύει περαιτέρω ότι οι Δημοκρατικοί δεν είναι προσκολλημένοι στην ιδέα να επιλέξουν τον Μπάιντεν ως υποψήφιό τους στον επόμενο προεδρικό κύκλο. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα το 2024. 

Η ηλικία του «έχει γίνει άβολο ζήτημα για τον ίδιο και το κόμμα του», επισήμαναν οι New York Times ενώ δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα δείχνει ότι το 64% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών θα προτιμούσε κάποιον άλλο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024, κάτι που δικαιολόγησε επικαλούμενο την ηλικία του νυν πρόεδρου (33%), κριτήριο που αξιολογεί ως σημαντικότερο από τις επιδόσεις του στον Λευκό Οίκο (32%).

H υγεία του πάντως είναι καλύτερη από πολλών -πολύ- νεότερων: η ιατρική γνωμάτευση του περασμένου Νοεμβρίου ανέφερε ότι πρόκειται για άνδρα «ακμαίο», με ήπια προβλήματα γαστρικής παλινδρόμησης και αρθρίτιδας.

Πάντως, σε πανεθνική δημοσκόπηση, το 44% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν αν ο Τραμπ ήταν αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές, ενώ το 41% προτίμησε τον πρώην πρόεδρο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ