Κοσμος

Η HSBC έβαλε επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην διοίκηση της τράπεζας στην Κίνα

«Υπέκυψε» στον καπιταλισμό αλά Κινεζικά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 HSBC: Eγκαθιστά επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική θυγατρική της
HSBC © EPA Pool

HSBC: Επιτροπή του ΚΚ Κίνας στον βραχίονα της στην Κίνα. 

Η επενδυτική τράπεζα στην Κίνα, HSBC Qianhai Securities έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που εγκατέστησε προ ημερών μια επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος χώρας στη διοίκηση. 

Πρόκειται για απαίτηση από τη νομοθεσία των κινεζικών εταιρειών, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ευρέως μεταξύ των ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων. Συνήθως αποτελείται από τρεις ή περισσότερους υπαλλήλους που είναι επίσης μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος . Οι επιτροπές εξυπηρετούν διττό σκοπό ως ένα σωματείο εργαζομένων και ως μέσο διοικησης καθως ένας εκπρόσωπος του κόμματος εγκαθίσταται στις κορυφαίες τάξεις μιας εταιρείας, μερικές φορές σε ρόλο διευθυντή.

Η κίνηση της HSBC θα πιέσει και άλλες ξένες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και ορισμένες εξετάζουν εάν απαιτείται να το κάνουν μετά την πλήρη κυριότητα των τίτλων και των χρηματιστηριακών τους εργασιών στην ηπειρωτική χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσαν αρκετοί ανώτεροι υπάλληλοι αυτών των ιδρυμάτων.

Η HSBC είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες παγκοσμίως εταιρείες στην κλιμακούμενη γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Κίνας και Δύσης. Έχει την έδρα της στο Λονδίνο, αλλά πραγματοποιεί σχεδόν το σύνολο των κερδών της στο Χονγκ Κονγκ και έχει σχέδια να επεκταθεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Αντικατοπτρίζοντας το δίλημμά της, τον Μάιο ο μεγαλύτερος επενδυτής της Ping An ζήτησε να χωριστεί σε ανατολικές και δυτικές μονάδες, προειδοποιώντας ότι η αλληλεπίδραση και των δύο περιοχών θα καταστεί αδύνατη τα επόμενα χρόνια. Η HSBC είναι επίσης ένας από τους πιο συχνούς στόχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένο Βασίλειο όσο αφορά τις κυρώσεις που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ.

Η HSBC Qianhai διευθύνεται από την Irene Ho και επιβλέπεται από τον David Liao, συνδιευθύνοντα σύμβουλο Ασίας-Ειρηνικού. Η Qianhai παρέχει υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες, πραγματοποίηση αρχικών δημόσιων εγγραφών και διαπραγμάτευση τίτλων. Η HSBC έχει περίπου 7.000 υπαλλήλους στην ηπειρωτική χώρα, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλη τράπεζα με έδρα το εξωτερικό.

Επτά παγκόσμιες τράπεζες ελέγχουν τις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες στην ηπειρωτική Κίνα — HSBC, Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Morgan Stanley, UBS και Deutsche Bank — ωστόσο, μόνο η HSBC έχει μέχρι στιγμής τέτοια επιτροπή. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ