Κοσμος

Ελεύθερος ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος που είχε συλληφθεί στο Κονγκό

Το tweet από την Κονγκολέζικη Ένωση για την «Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Νικόλας Νιάρχος
Σταύρος Νικόλας Νιάρχος © INSTAGRAM/ @NICOLAS NIARCHOS

Ελεύθερος αφέθηκε ο Σταύρος Νικόλας Νιάρχος από τις αρχές του Κονγκό - Το χρονικό της υπόθεσης.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλας Νιάρχος από τις μυστικές υπηρεσίες του Κονγκό.

Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών επειδή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο 33χρονος δημοσιογράφος είχε συλληφθεί μαζί με έναν Κογκολέζο συνάδελφό του, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση, χθες το βράδυ, του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου ο οποίος έφυγε από τη ΛΔΚ για τις ΗΠΑ. Αλλά απαιτούμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Joseph Kazadi και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια», γράφει η ACAJ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νιάρχος επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, την οικονομία και τον πολιτισμό, για το περιοδικό The Nation.

Ο 33χρονος εγγονός του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα αμερικανικά περιοδικά The Nation και The New Yorker. Η αγάπη του είναι η ερευνητική δημοσιογραφία. Έχει ταξιδέψει για να καλύψει θέματα, μεταξύ άλλων, σε Κονγκό, Υεμένη, Ιαπωνία και Μπουργκίνα Φάσο, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε Guardian, Independent και Observer.

Μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές δουλειές του ήταν η αποστολή στην Ουκρανία. Βρέθηκε στην πόλη Λβιβ λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Κατέγραψε την καθημερινότητα των αμάχων και τις προσπάθειες τους να περισώσουν από τους βομβαρδισμούς έργα τέχνης και πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσίασε και τη δράση του ουκρανικού αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ