Κοσμος

Σκηνές αποκάλυψης λόγω καύσωνα στην Ευρώπη: Λιώνουν μέχρι και αεροδιάδρομοι

Τεράστιες πυρκαγιές με θύματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφιαλτικές εικόνες στην Ευρώπη – Φωτιές και καύσωνας με θύματα – Οι φλόγες έζωσαν ακόμη και τρένο
Καύσωνας - Ευρώπη © EPA Pool

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη – Καταστροφικές πυρκαγιές και ακραίοι καύσωνες.

Εκατοντάδες νεκροί, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης που έχουν γίνει στάχτη: Αυτός είναι ο απολογισμός των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και αρκετά 24ωρα σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας, της βόρειας Πορτογαλίας και της νότιας και κεντρικής Ισπανίας. Την ίδια ώρα η Βρετανία βιώνει τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 100 ετών.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη Βρετανία, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) αποφάσισε να «παγώσει» όλες τις πτήσεις από και προς τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια των πτήσεων, καθώς καταγράφονται θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια από τις παλαιότερες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο, η γέφυρα Hammersmith έχει τυλιχθεί σε γιγάντια κομμάτια αλουμινόχαρτου για να μην υπερθερμανθεί, ώστε να μείνει ανοιχτή για τους Λονδρέζους.

 Σύμφωνα με πηγές, ο διάδρομος στη βάση της RAF αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ακραίας ζέστης, αλλά δεν έχει λιώσει, όπως ανέφεραν νωρίτερα πληροφορίες.

Το Met Office, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, εξέδωσε «κόκκινη» προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος» και αποδίδοντας τον καύσωνα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Αρμόδιος Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους για να προφυλαχθούν από τη ζέστη. 

«Όχι μόνο οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά ακόμη και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο UKHSA. 

Αν επαληθευθεί η εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που καταγράφεται τόσο υψηλή θερμοκρασία. 

Γαλλία

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή του νομού Ζιρόντ, δυτικά του Μπορντώ, στη Γαλλία.

Μετεωρολόγοι στη Γαλλία μιλούν, μάλιστα, για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα» («heat apocalypse»), κυρίως στα νότια και στα δυτικά της χώρας, εκεί όπου οι θερμοκρασίες τις περασμένες ημέρες ξεπερνούσαν ανά διαστήματα τους 40 βαθμούς Κελσίου.  

«Στα 30 χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά δεν έχει ξαναδεί άλλη πυρκαγιά σαν αυτήν», δηλώνει ο David Brunner, ένας από τους περίπου 1.500 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του νομού Ζιρόντ, εκεί όπου η φωτιά έχει ήδη κάνει στάχτη περίπου 140.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Το Saint-Brieuc, στην ακτή της Μάγχης, έφτασε τους 39,5 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38,1 Κελσίου και η δυτική πόλη της Νάντης κατέγραψε 42 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το υψηλό δεκαετιών των 40,3 Κελσίου, που σημειώθηκε το 1949.

Στη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης, το λιμάνι της Βρέστης στον Ατλαντικό χτύπησε τους 39,3 βαθμούς τη Δευτέρα — άλλο ένα ρεκόρ.

Οι πυροσβέστες στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη επί έξι ημέρες, σε δύο μέτωπα. Συνολικά, από την αρχή της χρονιάς, στη Γαλλία εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 320.000 στρέμματα γης.

Ισπανία

Εφιαλτική είναι όμως η κατάσταση και στη γειτονική Ισπανία, όπου από την αρχή της φετινής χρονιάς, οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης, αφήνοντας πίσω νεκρούς, εκτοπισμένους και κατεστραμμένες περιουσίες. Σημειωτέων πως στην Ισπανία ο υδράργυρος άγγιξε πως τους 45 βαθμούς Κελσίου. 

Πυρκαγιές μαίνονταν την Κυριακή και σε άλλες περιοχές, όπως η Καστίλη και το Λεόν στην κεντρική Ισπανία και η Γαλικία στα βόρεια. Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά στην επαρχία Μάλαγα, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία είχαν εκκενώσει.

Σύμφωνα με το ισπανικό Ινστιτούτο Carlos III, το οποίο καταγράφει καθημερινά θανάτους λόγω θερμοκρασίας, 360 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου.

Ξηρασία στην Πορτογαλία

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στην Πορτογαλία την Κυριακή. Περίπου 1.000 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν 13 πυρκαγιές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες επτά ημέρες 659 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα. Την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μετεωρολογικό σταθμό στα κεντρικά της χώρας.

Μέχρι το Σάββατο, κατεγράφησαν 360 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.

Η Πορτογαλία ήταν αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία ακόμη και πριν από τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου. Περίπου το 96% της ηπειρωτικής χώρας αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή ή ακραία ξηρασία στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν δεκάδες πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ