Κοσμος

Oskar Sala: Το Google Doodle τιμά τα 112 χρόνια από τη γέννησή του

Ποιος ήταν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oskar-salas-112th-birthday-6753651837108454

Oskar Sala: Η Google τιμάει τα 112 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου της ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο Oskar Sala γεννήθηκε στο Greiz της Γερμανίας, το 1910 και ασχολήθηκε με τη μουσική από τη γέννησή του. Η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας του οφθαλμίατρος με μουσικό ταλέντο. Στα 14, ο Sala άρχισε να δημιουργεί συνθέσεις και τραγούδια για όργανα όπως το βιολί και το πιάνο.

Όταν ο Sala άκουσε για πρώτη φορά μια συσκευή που ονομάζεται trautonium, γοητεύτηκε από τις τονικές δυνατότητες και την τεχνολογία που πρόσφερε το όργανο. Η αποστολή της ζωής του έγινε να κυριαρχήσει στο trautonium και να το αναπτύξει περαιτέρω, κάτι που ενέπνευσε τις σπουδές του στη φυσική και τη σύνθεση στο σχολείο.

Αυτή η νέα εστίαση οδήγησε τον Sala να αναπτύξει το δικό του όργανο που ονομάζεται mix-trautonium. Με την εκπαίδευσή του ως συνθέτης και ηλεκτρομηχανικός, δημιούργησε ηλεκτρονική μουσική που ξεχώρισε το στυλ του από άλλα. Η αρχιτεκτονική του μείγματος-τραυτωνίου είναι τόσο μοναδική που μπορούσε να παίζει πολλούς ήχους ή φωνές ταυτόχρονα.

Πίσω από την πόρτα ενός στούντιο ηχογράφησης, ο Sala συνέθεσε μουσικά κομμάτια και ηχητικά εφέ για πολλές τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως Rosemary (1959) και The Birds (1962). Το όργανο δημιουργούσε θορύβους όπως κραυγές πουλιών, σφυρηλάτηση και χτυπήματα σε πόρτες και παράθυρα.

Ο Σάλα έλαβε πολλά βραβεία για τη δουλειά του – έδωσε πολλές συνεντεύξεις, γνώρισε πολλούς καλλιτέχνες και τιμήθηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και ταινίες. Το 1995, δώρισε το πρωτότυπο μείγμα-τραυτώνιο του στο Γερμανικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνολογίας.

Ο Sala έχτισε επίσης το Quartett-Trautonium, το Concert Trautonium και το Volkstrautonium. Οι προσπάθειές του στην ηλεκτρονική μουσική άνοιξαν τον χώρο των υποαρμονικών.
Με την αφοσίωση και τη δημιουργική του ενέργεια έγινε μονοπρόσωπη ορχήστρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ