Κοσμος

Οι Εργατικοί στριμώχνουν τον Μπόρις Τζόνσον με πρόταση μομφής

Πότε θα γίνει η ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Εργατικοί «στριμώχνουν» τον Τζόνσον με νέα πρόταση μομφής
Ο Μπόρις Τζόνσον © EPA

Μεγάλη Βρεατανία - Πρόταση μομφής Εργατικών κατά Μπόρις Τζόνσον σήμερα - Τι λέει ο Στάρμερ.

Συνεχίζεται ο πόλεμος ενάντια στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι Εργατικοί αναμένεται να καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγή του κόμματος που επικαλείται το Reuters.

Η πρόταση μομφής θα κατατεθεί σήμερα και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη.

«Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία», σημειώνει ο Στάρμερ, και προσθέτει: Δεν μπορούν τώρα να τον επιβάλουν στη χώρα για τους επόμενους μήνες. «Είναι προφανές ότι δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Αυτό ήταν εκτυφλωτικά προφανές για πολύ, πολύ καιρό», συνεχίζει.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον επί του παρόντος, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Οι Εργατικοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα προβούν σε αυτή την κίνηση αν παραμείνει ο Τζόνσον στην εξουσία μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης των Τόρις.

Μπόρις Τζόνσον: Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχός του 

Σημειώνεται ότι το Συντηρητικό κόμμα θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του, με βάση τους κανόνες που ανακοινώθηκαν απόψε από την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922».

Οι υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μόνο μία ημέρα, την αυριανή, για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη μέχρι να μείνουν μόνο οι επικρατέστεροι δύο, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέχρι την Δευτέρα. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών.

Μέχρι σήμερα, 11 στελέχη του κόμματος έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ