Κοσμος

Οι Pussy Riot για τον Πούτιν: «Έχουμε έναν νέο Χίτλερ στη Ρωσία»

Ζητά να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Pussy Riot για τον Πούτιν: «Έχουμε έναν νέο Χίτλερ στη Ρωσία»
Maria Alyokhina © EPA

Η Maria Alyokhina των Pussy Riot, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αδόλφος Χίτλερ και τα εγκλήματα πολέμου

Η Maria Alyokhina των Pussy Riot μπορεί να βρίσκεται πλέον μακριά από τη Ρωσία, ξεκαθρίζει όμως ότι δεν έχει σκοπό να μεταναστεύσει, απλά βγήκε κρυφά από τη χώρα για να κάνει την περιοδεία της. Σκοπός της είναι και να μαζέψει χρήματα τα οποία θα μοιραστούν μεταξύ Ουκρανών φιλανθρωπικών οργανώσεων και Ρώσων πολιτικών κρατουμένων. Μάλιστα εξήγησε ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία αφού ξεγέλασε τους αστυνομικούς μεταμφιεζόμενη σε διανομέα έτοιμου φαγητού

Η Alyokhina είναι γνωστή για τη δράση της ενάντια στον Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο και χαρακτηρίζει «Χίτλερ στη Ρωσία». 

«Καταλαβαίνω ότι έγινε μεγάλος θόρυβος για τη λεγόμενη απόδρασή μου, αλλά δεν έχω σχέδια για μετανάστευση. Θέλω απλώς να βοηθήσω την Ουκρανία και αυτό είναι. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τον εφιάλτη που δημιούργησαν ο ρωσικός στρατός και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά πιστεύω, ως Ρώσοι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Ως άνθρωπος, και ειδικά ως καλλιτέχνης, είναι πολύ σημαντικό να υψώσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», λέει. 

Η ακτιβίστρια εξήγησε ότι έχει δεχθεί πολλαπλές διώξεις, έχει συλληφθεί, έχει φυλακιστεί και κατηγορεί τη Δύση που μέχρι τώρα δεν καταλάβαινε τις πολιτικές του Πούτιν σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με την ίδια πάντως, «τώρα έχει αρχίσιε να ξυπνάει». «Τα χρήματα από τη Δύση είναι η βάση της φυλάκισής μας, των δηλητηριάσεων μας, των πολιτικών δολοφονιών και, τώρα, του πολέμου στην Ουκρανία. Θέλω πραγματικά ο κόσμος να το καταλάβει αυτό και να το σταματήσει».

Maria Alyokhina: Πούτιν όπως Χίτλερ

Παράλληλα, η Maria Alyokhina βάζει στο τραπέζι τους τρόπους με τους οποίους κυβερνά ο Πούτιν τη Ρωσία, τη θέση του για τις γυναίκες αλλά και την LGBTQ+ κοινότητα, παραλληλίζοντας την προπαγάνδα Πούτιν με αυτή του Τρίτου Ράιχ. «Δεν υπάρχει θέση για τις γυναίκες στο τραπέζι λήψης αποφάσεων. Χωρίς πρώτες κυρίες, χωρίς ρόλο για γυναίκες. Η φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση καταπνίγεται εντός της Ρωσίας και δεν παρατηρείται έξω από αυτήν. Η προπαγάνδα λειτουργεί όπως στο Τρίτο Ράιχ», αναφέρει η Alyokhina.

«Η Ρωσία διαμαρτυρόταν όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν δρόμοι και πλατείες γεμάτες κόσμο, άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν, συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν για πέντε, έξι, επτά χρόνια και κανείς δεν νοιαζόταν γιατί ήταν εντός των συνόρων της», λέει.

«Υπάρχουν παραδείγματα γονέων που το κατήγγειλαν στην αστυνομία όταν τα εικοσάχρονα παιδιά τους πηγαίνουν σε διαδηλώσεις. Αυτή είναι η Σοβιετική Ένωση, που διδάσκει στους ανθρώπους να καλούν την αστυνομία ή την KGB εάν υπάρχει πολιτική διαφορά απόψεων. Και τ ώρα ανεβαίνει ξανά».

Maria Alyokhina των Pussy Riot: Ο Πούτιν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου

Τέλος είναι απολύτως αποφασιστική σε ένα σημείο, στο οποίο επιστρέφει συχνά και έχει πει στη σκηνή, σε συνεντεύξεις και διαδικτυακά: Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. «Χωρίς διεθνή δίκη για τον Πούτιν, είναι απλώς άδικο να προσποιούμαστε ότι η Ρωσία μπορεί να υπάρχει όπως πριν. Πρέπει να υπάρξει διεθνής κρίση για αυτό. Χωρίς να καταλάβουμε ότι ο Πούτιν είναι τρομοκράτης και εγκληματίας, θα χυθεί περισσότερο αίμα. Περισσότερα πτώματα. Περισσότερες βιασμένες γυναίκες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ