Κοσμος

Oι Ταλιμπάν ξέθαψαν το «θρυλικό» Τoyota του Μουλά Ομάρ...20 χρόνια μετά

Το χρησιμοποίησε για να το σκάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βρήκαν το αυτοκίνητο με το οποίο ο μουλάς Ομάρ είχε ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς το 2001
Ταλιμπάν © EPA Pool

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βρήκαν το αυτοκίνητο με το οποίο ο μουλά Ομάρ είχε ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς το 2001.

Μετά από δύο δεκαετίες, ένα λευκό Toyota Corolla που ήταν θαμμένο στο Αφγανιστάν βγήκε ξανά στο φως του ήλιου. Οι Ταλιμπάν ξέθαψαν το αυτοκίνητο που κάποτε ανήκε στον ηγέτη τους, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, από ένα χωριό στη νότια επαρχία Ζαμπούλ. Ο ιδρυτής της οργάνωσης, η οποία κυβερνάει ξανά τη χώρα από τον Αύγουστο του 2021, το είχε χρησιμοποιήσει για να κρυφτεί στο νότιο Αφγανιστάν μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001. 

«Είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, μόνο το μπροστινό του τμήμα είναι λίγο χτυπημένο», δήλωσε ο Ραχματουλάχ Χάμαντ διευθυντής Επικοινωνίας και Πολιτισμού της επαρχίας Ζάμπουλ. «Το αυτοκίνητο αυτό το έθαψαν οι μουτζαχεντίν στη μνήμη του Όμαρ το 2001 για να αποφύγουν να καταστραφεί», εξήγησε ο ίδιος.

Οι εικόνες της ανασκαφής, που κοινοποιήθηκαν στο Twitter από έναν άνδρα που δηλώνει ακτιβιστής και συνδέεται με τους Ταλιμπάν, δείχνουν το αυτοκίνητο, καλυμμένο με ένα φύλλο πλαστικού, να ξεθάβεται με τα χέρια δίπλα σε έναν τοίχο από λάσπη ενός παραδοσιακού οικιστικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τον Χάμαντ, οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να τοποθετήσουν το αυτοκίνητο στο εθνικό μουσείο στην πρωτεύουσα Καμπούλ και να το εκθέσουν ως «ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο».

Η Μπέτ Νταμ, δημοσιογράφος και συγγραφέας μιας βιογραφίας του ιδρυτή των Ταλιμπάν με τίτλο «Looking for the Enemy» είπε ότι ο Oμάρ είναι γνωστό ότι έφυγε από τη βάση του στην Κανταχάρ με ένα λευκό Toyota στο τέλος του 2001 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στην Καμπούλ, από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. 

Οι Ταλιμπάν σχηματίστηκαν στην Κανταχάρ από τον μουλά Όμαρ, ο οποίος οδήγησε το ισλαμιστικό κίνημα ως την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Το Αφγανιστάν έγινε τότε καταφύγιο για τζιχαντιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η αλ Κάιντα. Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας και εκδίωξαν τους ισλαμιστές από την εξουσία.

Το 2015 οι Αφγανοί Ταλιμπάν παραδέχθηκαν ότι απέκρυπταν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους, μουλά Όμαρ, ώστε να μην χάσουν την ορμή τους στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα.

Ο αντάρτες δήλωσαν ότι ένας από τους κύριους λόγους που δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα είναι πως το 2013 ήταν μία χρονιά σταθμός για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που τερμάτισαν, στα τέλη του 2014, την αποστολή μάχης τους στη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ