- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Γλίτωσε τουλάχιστον για απόψε και... μέχρι τη Δευτέρα ο Τζόνσον
Η επιτροπή 1922 δεν θα αλλάξει άμεσα τους κανόνες
Βρετανία: Η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει σε ανανέωση των μελών της και μετά θα αλλάξει τους κανόνες.
Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.
Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες.
Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα Επιτροπή 1922 θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.
«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Για αυτό επιταχύνουν (τη διαδικασία) των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.
Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή των κανονισμών, ο βουλευτής είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει εικασίες.
Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την πληροφορία ότι η Επιτροπή θα αλλάξει τους κανόνες για να τεθεί σε ψηφοφορία μια πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα. Ένα μέλος της Επιτροπής όμως είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια αλλαγή των κανόνων θα ήταν λανθασμένη εκτός και αν η Επιτροπή λάβει μια νέα εντολή από τους βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, εάν τον εγκαταλείψουν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.
Σε ανάλογο πνεύμα, λέγεται πως ομάδα εν ενεργεία υπουργών ετοιμάζεται και εκείνη να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να παραιτηθεί, με το αιτιολογικό πως μόνο μια τέτοια παραίτηση θα εκτόνωνε την κρίση στην οποία βυθίζεται η κυβερνώσα παράταξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.