Κοσμος

Οι ΗΠΑ «στηρίζουν πλήρως» τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Μετά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
F-16 (Φωτογραφία αρχείου)
F-16 (Φωτογραφία αρχείου) © EPA/JAKUB KACZMARCZYK

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 - Οι δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου.

Νέα δεδομένα φαίνεται πως φέρνει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις η απόφαση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την άρση του τουρκικού βέτο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16.

H Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ... Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε σε διεθνή Μέσα ότι «δεν υπήρξαν αμερικανικές παραχωρήσεις», προκειμένου η Τουρκία να άρει το βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

Τονίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 περνάει μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αρνείται τα τουρκικά αιτήματα για F-16.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ