Κοσμος

Αποκάλυψη Guardian: Μηχανισμός «διορθώνει» τους νόμους στα μέτρα της Ελισάβετ

Πώς επηρεάζει εξωθεσμικά τη διαδικασία η βασίλισσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ελισάβετ μέσα σε αυτοκίνητο κατά την τελευταία της δημόσια εμφάνιση
Βασίλισσα Ελισάβετ © EPA / NEIL HALL

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επιρροή στους νόμους για την περιουσία της - Πώς η έγκρισή τους γίνεται διαδικασία ουσίας και όχι τύπων

Αλλαγές σε νόμους προκειμένου να είναι στα μέτρα της βασίλισσας Ελισάβετ φέρεται να εξασφαλίζει ένας άγνωστος μηχανισμός, όπως αποκαλύπτει υπόμνημα της κυβέρνησης της Σκωτίας που αποκαλύπτει σήμερα (27/6) ο Guardian. 

Το συγκεκριμένο υπόμνημα αναφέρει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ με έναν μηχανισμό που δεν είναι γνωστός, λαμβάνει εκ των προτέρων τους προτεινόμενους νόμους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσωπικής περιουσία και τις εξουσίες της βασίλισσας, παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία για τη βασιλική συναίνεση που κάνει ένα νομοσχέδιο, νόμο του κράτους. 

Ήδη εδώ και έναν χρόνο, ο Guardian έχει αποκαλύψει ότι η διαδικασία συναίνεσης της βασίλισσας είχε χρησιμοποιηθεί από τον μονάρχη τις τελευταίες δεκαετίες για να ασκήσει ιδιωτικά πιέσεις για αλλαγές στην προτεινόμενη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, η έρευνα του Guardian εντόπισε τουλάχιστον 67 περιπτώσεις στις οποίες τα νομοσχέδια της Σκωτίας ελέγχθηκαν από τη βασίλισσα, με την πλευρά της να έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία. H κυβέρνηση της Σκωτίας παραδέχεται ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένα νομοσχέδια άλλαξαν πριν από την εισαγωγή για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη συναίνεση του στέμματος». 

Οι αποκαλύψεις του Guardian δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν παραδοχές ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε την προνομιακή της πρόσβαση για να επηρεάσει υπουργούς για να αλλάξει τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος των ιδιωτικών της συμφερόντων ή να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως το 2021.

Η διαδικασία, η οποία λειτουργεί στα κοινοβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σκωτίας και της Ουαλίας, υπαγορεύει ότι οι προτεινόμενοι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την έγκριση του μονάρχη, όταν ένα νομοσχέδιο μπορεί να επηρεάσει τις δημόσιες εξουσίες της ή τα ιδιωτικά της συμφέροντα, όπως τα ιδιόκτητα κτήματα της στο Balmoral και στο Sandringham. Ωστόσο, οι επικριτές είπαν ότι η μυστική διαδικασία επιτρέπει στη μη εκλεγμένη μονάρχη να εξασφαλίσει αλλαγές στους νόμους για την προστασία των περιουσιακών της στοιχείων χωρίς το κοινό να γνωρίζει για την παρέμβασή της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι κρυφές πιέσεις των υπουργών της και ο έλεγχος σε πράξεις

Πέρυσι, οι δικηγόροι της βασίλισσας άσκησαν κρυφά πιέσεις στους υπουργούς της Σκωτίας να αλλάξουν ένα σχέδιο νόμου για να εξαιρέσει την ιδιωτική της γη από μια σημαντική πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η εξαίρεση σήμαινε ότι η Βασίλισσα ήταν ο μόνος ιδιώτης ιδιοκτήτης γης στη Σκωτία που δεν ήταν υποχρεωμένος να διευκολύνει την κατασκευή αγωγών για τη θέρμανση κτιρίων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Guardian δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν ότι η βασίλισσα είχε ελέγξει τουλάχιστον 67 πράξεις της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που αφορούσε τους νόμους περί σχεδιασμού, τη φορολογία ακινήτων...

 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το σημείωμα που επιβεβαιώνει τις παρεμβάσεις

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Willie Rennie, τότε ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Σκωτίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Σκωτίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση έναν κατάλογο πράξεων που είχαν τροποποιηθεί ως αποτέλεσμα των ανταλλαγών με τους εκπροσώπους της Βασίλισσας. Ζήτησε επίσης λεπτομέρειες για τυχόν ανησυχίες που διατύπωσε η Βασίλισσα σχετικά με το σχέδιο νομοθεσίας της Σκωτίας και τη δημοσίευση των απαντήσεων της κυβέρνησης της Σκωτίας. Η κυβέρνηση της Σκωτίας αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση. 

Το επίσημο σημείωμα που ετοίμαζαν ως απάντηση οι υπηρεσίες αναφέρει: «Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένα νομοσχέδια άλλαξαν πριν από την εισαγωγή τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη συναίνεση του στέμματος». Το σημείωμα επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνητικοί δικηγόροι επικοινώνησαν με τον Σκωτσέζο δικηγόρο της βασίλισσας όταν θεώρησαν ότι θα χρειαζόταν η συγκατάθεσή της «για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της σχετικής διάταξης». 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Έχει ελέγξει περισσότερους από 1.000 νόμους

Από την αρχή της βασιλείας της το 1952, η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Κάρολος έχουν ελέγξει περισσότερους από 1.000 νόμους που θεσπίστηκαν από το κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ στο πλαίσιο του μηχανισμού συναίνεσης της βασίλισσας.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του υπομνήματος της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ