Κοσμος

Πιο κοντά από ποτέ στη χρεοκοπία βρίσκεται η Ρωσία

Οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη την καταβολή των πληρωμών σε διεθνείς πιστωτές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία Αγία Πετρούπολη
Ρωσία Αγία Πετρούπολη © Unsplash

Η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας αφού φαίνεται πως έχει αθετήσει τις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους.

Η Ρωσία έχει τα χρήματα για να πραγματοποιήσει πληρωμή 100 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι πρόθυμη να πληρώσει, αλλά οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη την καταβολή των πληρωμών σε διεθνείς πιστωτές.

Το Κρεμλίνο ήταν αποφασισμένο να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κύρος του έθνους. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κατάσταση «φάρσα». Η πληρωμή τόκων 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθεί στις 27 Μαΐου. Η Ρωσία λέει ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, την τράπεζα που στη συνέχεια θα διανείμει την πληρωμή στους επενδυτές.

Αλλά αυτή η πληρωμή έχει κολλήσει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg News, και οι πιστωτές δεν την έχουν λάβει. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι Ταϊβανοί κάτοχοι ρωσικών ομολόγων σε ευρώ δεν έχουν λάβει τόκους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές.

Τα χρήματα δεν είχαν φτάσει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, δηλαδή το απόγευμα της Κυριακής και έτσι θεωρήθηκε ως αθέτηση της πληρωμής.

Η Euroclear δεν αποκάλυψε εάν η πληρωμή είχε μπλοκαριστεί, αλλά είπε ότι εκείνη τηρεί όλες τις κυρώσεις. Η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε το εξωτερικό της χρέος ήταν το 1918, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο νέος κομμουνιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, καθώς η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου κατά τη διάρκεια του χαοτικού τέλους του καθεστώτος του Μπόρις Γέλτσιν. Εκείνη την εποχή η Μόσχα απέτυχε να διατηρήσει τις πληρωμές για τα εγχώρια ομόλογά της, αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το χρέος της στο εξωτερικό.

Η Ρωσία φαινόταν σε μια αναπόφευκτη πορεία χρεοκοπίας από τότε που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτά περιόρισαν την πρόσβαση της χώρας στα διεθνή τραπεζικά δίκτυα που επεξεργάζονταν πληρωμές από τη Ρωσία σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι θέλει να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές της εγκαίρως, και μέχρι τώρα το είχε πετύχει. Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρέη της Ρωσίας είναι «δηλωμένα» σε δολάρια ή ευρώ, με περίπου τα μισά να διατηρούνται εκτός της χώρας.

Η χρεοκοπία φαινόταν αναπόφευκτη όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να μην ανανεώσει την ειδική εξαίρεση στους κανόνες κυρώσεων που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές τόκων από τη Ρωσία, η οποία έληξε στις 25 Μαΐου.

Το Κρεμλίνο φαίνεται τώρα να έχει αποδεχτεί και αυτό το αναπόφευκτο, με διάταγμα στις 23 Ιουνίου δηλώνοντας ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές χρέους θα γίνονται σε ρούβλια μέσω μιας ρωσικής τράπεζας, του National Settlements Depository, ακόμη και όταν τα συμβόλαια αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είναι σε δολάρια ή άλλα διεθνή νομίσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ παραδέχτηκε ότι οι ξένοι επενδυτές «δεν θα μπορούσαν να λάβουν» τις πληρωμές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αυτό έγινε για δύο λόγους, είπε. «Το πρώτο είναι ότι οι ξένες υποδομές - ανταποκρίτριες τράπεζες, συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης, αποθετήρια - απαγορεύεται να διεξάγουν οποιεσδήποτε πράξεις που σχετίζονται με τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι ότι απαγορεύεται ρητά στους ξένους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές από εμάς».

Επειδή η Ρωσία θέλει να πληρώσει και έχει πολλά χρήματα για να το κάνει, αρνήθηκε ότι αυτό ισοδυναμεί με πραγματική χρεοκοπία, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν ή οι οικονομίες τους είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα.

«Όλοι όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι αθέτηση της πληρωμής», ανέφερε το RIA Novosti. «Όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα». Αν και η χρεοκοπία είναι ένα συμβολικό πλήγμα, θα έχει λίγες άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Τα έθνη που αθετούν συνήθως είναι αδύνατο να δανειστούν περισσότερα χρήματα, αλλά η Ρωσία έχει ήδη ουσιαστικά αποκλειστεί από το δανεισμό στις δυτικές αγορές λόγω κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων και ο Σιλουάνοφ είπε τον Απρίλιο ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ