Κοσμος

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Σε αναζήτηση συμμάχων ο Μακρόν - Σε ποιους στρέφεται

Τα στελέχη του Γάλλου προέδρου που δεν εκλέγονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν © EPA/GONZALO FUENTES

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν αναζητά συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Τι ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στραμμένο στην επομένη των εκλογών είναι το βλέμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τελικά 224 έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde. Η Λαϊκή Ενωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν 89 και οι νεογκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν © EPA/Michel Spingler

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Τα θέματα που θα καθορίσουν με ποιους θα συμμαχήσει ο Μακρόν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Το εκλογικό κέντρο του Μακρόν
Γαλλικές εκλογές: Συμμάχους στα «μετριοπαθή» κόμματα αναζητεί ο Μακρόν © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Μακρόν που δεν εκλέγονται

Αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη του Εμανουέλ Μακρόν που μένουν εκτός του γαλλικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ