Κοσμος

Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές από την ΕΕ

Τι συμφωνήθηκε σήμερα - Η «περίοδος χάριτος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή – Πλήγμα για την Apple
Φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών © Pixabay

Οριστική συμφωνία για μια κοινή θύρα φόρτισης των κινητών συσκευών ανάμεσα δτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και παιχνιδομηχανές χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως μάρκας. Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

 

 

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.

Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της.

Στην προοπτική αυτή αντιδρά κυρίως η Apple, η οποία υποστηρίζει ότι η ακατάλληλη χρήση διεθνών προτύπων στέκεται εμπόδιο στην καινοτομία και ότι ο εξαναγκασμός των καταναλωτών να κάνουν χρήση νέων φορτιστών θα μπορούσε να δημιουργήσει τόνους από ηλεκτρονικά απόβλητα.  Επί του παρόντος, οι κινητές συσκευές της Apple φορτίζουν μέσω της θύρας Lightning, ενώ αυτές με λειτουργικό Android μέσω θύρας USB-C.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ