Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για εκρήξεις σε περιοχές του Κιέβου

Μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο κτίριο από βομβαρδισμό στα περίχωρα του Κίεβου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο κτίριο από βομβαρδισμό στα περίχωρα του Κίεβου © EPA/OLEG PETRASYUK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις σε περιοχές του Κιέβου – Ήχησαν σειρήνες – Μάχες στα ανατολικά της χώρας.

Για εκρήξεις σε περιοχές του Κιέβου το πρωί της Κυριακής έκανε λόγο ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram. «Οι υπηρεσίες ήδη εργάζονται στο σημείο. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα».

Αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι είδε καπνό πάνω από την πόλη μετά τις εκρήξεις. Νωρίτερα οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές είχαν ηχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ

Την ίδια ώρα μαίνονται οι μάχες στο κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, της στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν την επίθεσή τους με στόχο να ελέγξουν όλη την κοιλάδα του Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στη Σεβεροντονέτσκ, όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταδόθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο οποίο έκανε λόγο για «αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και συνεχείς ρίψεις ρουκετών».

Η πόλη παραμένει στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην κοιλάδα Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν εν μέρει οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες από το 2014 και την οποία η Μόσχα θέλει να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Η ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς
Η ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς © BBC

Οι πληροφορίες για την κατάσταση των δυνάμεων εκεί παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρονται από την πόλη. «Μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στη διάρκεια των μαχών για τη Σεβεροντονέτσκ (έως και κατά 90% σε πολλές μονάδες), υποχωρούν προς τη Λισιτσάνσκ», μια γειτονική πόλη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του το Κίεβο ισχυρίζεται ότι μάχεται για την ανακατάληψη της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της, χωρίζοντάς τη στα δύο. Όμως οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν γραμμή άμυνας. Αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο» της Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε ο Ολεξάντρ Στριούκ, δήμαρχος της πόλης, κάνοντας λόγο για οδομαχίες.

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται η πόλη Σεβεροντονέτσκ, ο Σέργκι Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι «οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι (οι Ρώσοι) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πόλης. Αλλά τώρα οι δυνάμεις μας τους απωθούν».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ