Κοσμος

«Ορόσημο» για το Ιράκ η νέα κυβέρνηση

Δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75941-153052.jpg

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στο Ιράκ αποτελεί «σημαντικό ορόσημο» στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί έχει «τη δυνατότητα να ενώσει όλες τις διαφορετικές κοινότητες της χώρας σε ένα ισχυρό και ενωμένο Ιράκ και δίνει σε αυτές τις κοινότητες μια ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα μέλλον που όλοι οι Ιρακινοί επιθυμούν». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τη συμμαχία των προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, Κούρδους και σουνίτες και καλείται να ενώσει τη χώρα μετά την καταστροφική απώλεια εδαφών σε όλο το βόρειο Ιράκ από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Ιρακινό πρωθυπουργό. «Ο (Ιρακινός) πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις κοινότητες στο Ιράκ, καθώς και τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ιράκ στην καταπολέμηση του κοινού εχθρού (Ισλαμικό Κράτος)», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ