Κοσμος

Γιατί η Μέση Ανατολή πλήττεται από τόσο συχνές αμμοθύελλες φέτος;

Η απάντηση βρίσκεται πιθανώς στην κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμμοθύελλα στο Ιράκ
Αμμοθύελλα στο Ιράκ © ΕPA Pool

Η Μέση Ανατολή πάντα αντιμετώπιζε αμμοθύελλες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συχνότερες και εντονότερες.

Από το Ριάντ έως την Τεχεράνη, οι ουρανοί έχουν ένα φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Οι εποχικοί άνεμοι στα τέλη της άνοιξης και την περίοδο του καλοκαιριού, προκαλούν πάντα αμμοθύελλες στις περιοχές αυτές. Φέτος ωστόσο ξεκίνησαν από τον Μάρτιο και οι αμμοθύελλες συμβαίνουν κάθε εβδομάδα.

Στο Κουβέιτ, το διεθνές αεροδρόμιο ανέστειλε όλες τις απογειώσεις αεροσκαφών. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ένα πυκνό νέφος σκόνης κάλυψε το Ριάντ, ενώ η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι η θύελλα θα συνεχιστεί και τη νύχτα.  Οι αρχές στο Ιράκ κήρυξαν αργία τη Δευτέρα και ζήτησαν από τους δημόσιους υπαλλήλους και γενικά από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Η χώρα επλήγη από την δέκατη αμμοθύελλα μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και τουλάχιστον ένας έχασε τη ζωή του σύμφωνα με το Associated Press.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες το Ιράκ πιθανόν να υφίσταται κατά μέσον όρο 272 ημέρες με αμμοθύελλες τον χρόνο, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 300 μέχρι το 2050.

Το φαινόμενο αυτό έχει συνδεθεί με την αυξανόμενη λειψυδρία, την υπερβολική χρήση των νερών ποταμών, την αύξηση του αριθμού των φραγμάτων, την υπερβόσκηση και την αποψίλωση των δασών.

Πέραν όμως των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων της Μέσης Ανατολής, οι αμμοθύελλες είναι επιβλαβείς και για τις οικονομίες τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το φαινόμενο κοστίζει στην οικονομία της περιοχής 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ