Κοσμος

Εκτός καταλόγου των τρομοκρατικών οργανώσεων το εβραϊκό εξτρεμιστικό κίνημα Καχάνε

Καθώς «δεν έχει συνδεθεί με καμία τρομοκρατική ενέργεια από το 2005»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εβραϊκό εξτρεμιστικό κίνημα Καχάνε
Το εβραϊκό εξτρεμιστικό κίνημα Καχάνε

ΗΠΑ: Το εβραϊκό εξτρεμιστικό κίνημα Καχάνε θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποσύρει εξτρεμιστικό εβραϊκό κίνημα, το οποίο ίδρυσε ο δολοφονημένος άλλοτε ραβίνος και κοινοβουλευτικός Μέιρ Καχάνε, όπως και μια παλαιστινιακή τζιχαντιστική παράταξη, από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζει, διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου ενεπλάκησαν σε βίαιες ενέργειες, έκανε γνωστό Αμερικανός αξιωματούχος χθες Κυριακή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα πάψει να χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση το κίνημα Καχάνε Χάι, καθώς «δεν έχει συνδεθεί με καμία τρομοκρατική ενέργεια από το 2005», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Το κίνημα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της συμπερίληψής του στον κατάλογο αυτόν των ΗΠΑ.

Επίσης θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο το Συμβούλιο της Σούρας των Μουτζαχεντίν των Περιχώρων της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σε αυτή την παλαιστινιακή τζιχαντιστική οργάνωση είχαν αποδοθεί επιθέσεις με ρουκέτες πριν από δέκα χρόνια.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει το κίνημα Καχάνε Χάι τρομοκρατική οργάνωση το 1997, τρία χρόνια αφού ο οπαδός του Μπαρούχ Γκόλντσταϊν σφαγίασε 29 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το κίνημα ιδρύθηκε από τον πρώην ραβίνο Καχάνε, γεννημένο στις ΗΠΑ, άλλοτε βουλευτή, που τασσόταν υπέρ της απέλασης των Ισραηλινών Αράβων. Δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1990.

Η ανάκληση των χαρακτηρισμών αυτών «εγγυάται ότι οι κυρώσεις μας σε βάρος των τρομοκρατικών οργανώσεων παραμένουν αξιόπιστες και επικαιροποιημένες», εξήγησε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν αντανακλά «καμία αλλαγή πολιτικής όσον αφορά παρελθούσες δραστηριότητες είτε της μιας ή της άλλης από τις οργανώσεις αυτές».

Παρότι το κίνημά του έχει χρόνια να διαπράξει οποιαδήποτε επίθεση, ο δολοφονημένος ραβίνος συνεχίζει να θεωρείται ήρωας από μερίδα της ισραηλινής άκρας δεξιάς, ειδικά τον βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.

Η ένταξη οποιουδήποτε κινήματος στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μειώνει δραστικά τα περιθώρια ελιγμών του στις ΗΠΑ: ποινικοποιεί την οικονομική υποστήριξή του, για παράδειγμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει τα δύο κινήματα στον λιγότερο περιοριστικό κατάλογο των ειδικώς σεσημασμένων ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ