Κοσμος

Κρυπτονομίσματα: Χάθηκαν 200 δισ. δολ. σε μία ημέρα - Καταζητείται η CryptoQueen

Μεγάλη πτώση και για το Bitcoin

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cryptos0.jpg
Κρυπτονομίσματα © Pixabay

Ένα μαζικό sell off στα κρυπτονομίσματα ήρθε σε μόλις ένα 24ωρο να «σβήσει» πάνω από 200 δισ. δολάρια από την αξία τους, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, οι επενδυτές χάνουν την όρεξή τους για τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέει η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Τις νέες αναταράξεις έχει πυροδοτήσει το TerraUSD, ένα stable coin που έχει χάσει εδώ και ημέρες τα επίπεδα του 1 δολαρίου, με το οποίο είναι «δεμένο». Κινείται το τελευταίο διάστημα από τα 60 έως τα 90 σεντ.  Την ίδια ώρα καταρρέει και η τιμή του Bitcoin, καθώς έπεσε κάτω από τα 27.000 δολάρια, ενώ το πρωί της Πέμπτης για λίγη ώρα «φλέρταρε» και με το όριο των 25.000 δολαρίων, προτού πάρει και πάλι τα πάνω του.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα του κόσμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και 16 μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2020), έχοντας καταγράψει νέες απώλειες της τάξης του 6-9% τις τελευταίες ώρες και συνολικά περίπου 42% φέτος.

Η αιμορραγία των κρυπτονομισμάτων συμπαρασύρει και τις μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά η εταιρεία fintech BC Technology στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 6,7%. Η ιαπωνική Monex Group- η οποία ελέγχει τις TradeStation και Coincheck- έκλεισε με απώλειες 10% στο Τόκιο. 

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η ιδρύτρια του κρυπτονομίσματος OneCoin τοποθετήθηκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου για τον ρόλο της στην απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η υπόθεση της δεν συνδέεται με την πτώση των κρυπτονομισμάτων, δείχνει παρά ταύτα τα μεταβλητότητα της συγκεκριμένης αγοράς. 

Η Ρούτζα Ιγκνατόβα , γνωστή ως η λεγόμενη κρυπτο-βασίλισσα (Cryptoqueen), «είναι ύποπη ότι ώθησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό το πραγματικά άχρηστο «νόμισμα», ανέφερε η Europol στον ιστότοπό της. Η OneCoin ισχυρίστηκε ότι είχε περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Δημιουργώντας έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016, λειτούργησε ως πολυεπίπεδο δίκτυο αγοράς που πλήρωνε προμήθεια σε μέλη σε όλο τον κόσμο για τη στρατολόγηση άλλων, είπαν οι εισαγγελείς σε αμερικανικό δικαστήριο το 2019.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ