Κοσμος

Bόρεια Ιρλανδία: Ακυβερνησία μετά τη νίκη του Σιν Φέιν

Αν οι δύο παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνη λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυβερνητική παράλυση στη Β. Ιρλανδία
Βόρεια Ιρλανδία © EPA / MARK MARLOW

Λίγo μετά την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κυβερνητικής παράλυσης.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κυβερνητικής παράλυσης.

Το Σιν Φέιν, που ζητά την επανένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έγινε η πρώτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες εξασφάλισε 27 έδρες στο 90μελές τοπικό κοινοβούλιο. Οι ενωτικοί του συντηρητικού κόμματος DUP, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγουν 25 βουλευτές.

To κόμμα των Ενωτικών, DUP, δηλαδή όσων υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, απειλεί ότι δεν θα αναλάβει υπουργεία σε μια τοπική κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των Εθνικιστών, που επιθυμούν την ένωση με την ανεξάρτητη Ιρλανδία, εάν δεν αναθεωρηθεί το ειδικό τελωνειακό καθεστώς που επιβλήθηκε στην περιοχή μετά το Brexit.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, που τερμάτισε δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, οι δύο παρατάξεις υποχρεούνται να μοιράζονται την εξουσία, με το πρώτο κόμμα να αναδεικνύει τοπικό πρωθυπουργό. Το Σιν Φέιν, το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές πρώτο κόμμα, ξεπερνώντας το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της περιοχής. Η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’ Νιλ, προαλείφεται για τοπική πρωθυπουργός.

Το Σιν Φέιν και το DUP έχουν στη διάθεσή τους 24 εβδομάδες για να βρουν πεδίο συνεννόησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξαχθούν και πάλι εκλογές. «Δεδομένου ότι έχουμε τις κρίσεις του κόστους διαβίωσης και του συστήματος υγείας, πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και μετά μπορούμε να εξετάσουμε τροποποιήσεις στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», είπε η Κέιτι Χέιγουορντ, πολιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουίν του Μπέλφαστ.

Χθες όμως, ο επικεφαλής του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα αναλάβει υπουργεία εάν η κυβέρνηση του Λονδίνου δεν αναλάβει «αποφασιστική δράση» αναφορικά με τους νέους τελωνειακούς κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά το Brexit. Με τους εν λόγω κανόνες, αποφεύχθηκε η επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου μεταξύ ανεξάρτητης και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά η τελευταία υποχρεώθηκε να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν οι δύο παρατάξεις αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση κατά το προσεχές εξάμηνο, μόνη λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις            

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ