Κοσμος

Ρωσία: Σήμερα η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία - Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν

Τι αναμένεται να πει ο Ρώσος πρόεδρος για την «Ημέρα της Νίκης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν με τη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία
Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν με τη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία © EPA/YURI KOCHETKOV

Ρωσία: Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την «Ημέρα της Νίκης» - Τι σχεδιάζει ο Πούτιν.

Ευκαιρία για επίδειξη δύναμης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί η σημερινή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν θα ηγηθεί των εορτασμών και θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου. Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί αυτήν την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα.

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν με τη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία
Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν με τη σημερινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία © EPA/YURI KOCHETKOV

Πούτιν: Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου και το αεροσκάφος - κέντρο διοίκησης του προέδρου

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

© EPA/YURI KOCHETKOV
© EPA/YURI KOCHETKOV

Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δείξει την αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

© EPA/YURI KOCHETKOV
© EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1941. «Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κόστισε ακριβά στον λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε. «Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».

© EPA/SERGEI ILNITSKY
© EPA/SERGEI ILNITSKY

Πούτιν για Ουκρανία: «Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας» ισχυρίστηκε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε, εχθές, Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

Russia's Victory Day on May 9 might push Putin to finish the war in Ukraine | USA TODAY

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ