Κοσμος

Τα Εμιράτα γίνονται παράδεισος για τους Ρώσους κροίσους μακριά από κυρώσεις

Στους επενδυτές προσφέρεται επίσης «χρυσή βίζα» 10ετούς ή 5ετούς διάρκειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντουμπάι, ο παράδεισος για τους Ρώσους κροίσους μακριά από κυρώσεις
Ντουμπάι © ΕPA Pool

Το Ντουμπάι φέρεται ότι μετατρέπεται σε νέο «παράδεισο» για τους Ρώσους ολιγάρχες δεδομένου ότι οι κυρώσεις λόγω του πολέμου τους έχουν απομακρύνει από τη Δύση.

Ο παράδεισος των ρώσων δισεκατομμυριούχων και επιχειρηματιών έχει γίνει το Ντουμπάι προκειμένου να αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία που μαίνεται από την 24η Φεβρουαρίου.

Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ, τα ΗΑΕ δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας. Παρέχουν ακόμα βίζες σε Ρώσους πολίτες που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων.  Στα συνολικά επτά εμιράτα υπάρχουν ωστόσο 39 διαφορετικά μητρώα εταιρειών, καθώς και περισσότερες από 40 «ελεύθερες ζώνες», κυρίως στο Ντουμπάι, όπου ξένοι επενδυτές μπορούν να εγκαταστήσουν ή να μετεγκαταστήσουν εταιρείες, με εχεμύθεια και ελάχιστη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το BBC, Ρώσοι κροίσοι φτάνουν συνεχώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Οι πληροφορίες πυκνώνουν εν τω μεταξύ για τις aller-retour πτήσεις ιδιωτικών τζετ μεταξύ Μόσχας και Ντουμπάι (καθώς και Ισραήλ ή και Τουρκίας).

Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες ή αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι, συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφουν οι NYT, επικαλούμενες στοιχεία του Κέντρου Προηγμένων Αμυντικών Μελετών: μη κερδοσκοπικού  οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική εφημερίδα μιλά για την ακρίβεια για 76 ακίνητα, που είναι ονομαστικά στην ιδιοκτησία των ίδιων, είτε στο όνομα κάποιου στενού συγγενή τους.

Σε αυτούς, αναφέρει το δημοσίευμα, συγκαταλέγονται ένας πρώην κυβερνήτη επαρχίας και διευθυντής πυρηνικού σταθμού, ένας μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα και πρώην μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής, ένας Λευκορώσος μεγιστάνας καπνέμπορος.

Σε έξι από αυτούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ. Άλλος ένας Ρώσος ολιγάρχης, επίσης στο «στόχαστρο» των δυτικών κυρώσεων, έχει ελλιμενίσει στο Ντουμπάι ένα από τα γιοτ του.

Την ίδια στιγμή πολλές πολυεθνικές εταιρείες αλλά και ρωσικές start-up μεταφέρουν τους εργαζομένους τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μακριά από τις δυτικές κυρώσεις,

Κολοσσοί όπως η Google, η Goldman Sachs και η JP Morgan έχουν κλείσει τα γραφεία τους στη Ρωσία και στέλνουν μέρος του προσωπικού τους στο Ντουμπάι.

«Υπάρχει, σίγουρα, ένα brain drain» εκτίμησε ο Fuad Fatulley, συνιδρυτής της εταιρείας WeWay που μέχρι πρότινος είχε γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία και εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι φεύγουν γιατί λόγω των αυξημένων εργασιακών περιορισμών. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της που βρίσκονται σε τράπεζες στο εξωτερικό και παράλληλα πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift.

Με πληροφορίες από NYT, BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ