Κοσμος

EgyptAir: Πυρκαγιά από τσιγάρο η αιτία συντριβής του αεροσκάφους το 2016

Τα ευρήματα έκθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντριβή αεροσκάφους EgyptAir στη Μεσόγειο το 2016
Συντριβή αεροσκάφους EgyptAir στη Μεσόγειο το 2016 © EPA/ETIENNE LAURENT

EgyptAir: Τσιγάρο στο πιλοτήριο προκάλεσε τη συντριβή αεροσκάφους το 2016. Έκθεση για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Φωτιά από τσιγάρο σε συνδυασμό με διαρροή οξυγόνου μέσα στο πιλοτήριο προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης MS804 της EgyptAir το 2016, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 66 επιβαινόντων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που διεξήχθη από Γάλλους ειδικούς και η οποία περιήλθε σε γνώση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Serra.

Το αεροσκάφος της EgyptAir είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Κάιρο. Εξαφανίστηκε όμως από τα ραντάρ πάνω από το Αιγαίο και συνετρίβη στην ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Καρπάθου.

Συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir
Συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir © EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

© EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT
© EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για το αεροπορικό δυστύχημα, το τσιγάρο που είχε ανάψει είτε ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία μάσκα, έγινε η αιτία για να ανάψει φωτιά στο πιλοτήριο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση των 134 σελίδων, οι Αιγύπτιοι πιλότοι κάπνιζαν τακτικά στο πιλοτήριο, καθώς αυτό δεν απαγορευόταν από την EgyptAir την εποχή που συνέβη το δυστύχημα.

Η έρευνα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir

Όπως αναφέρει η New York Post, μετά από μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το μαύρο κουτί του αεροπλάνου βρέθηκε κοντά στην Ελλάδα.

Την περίοδο εκείνη οι αιγυπτιακές αρχές ισχυρίζονταν πως η συντριβή ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, παρότι δεν είχε αναλάβει κανείς την ευθύνη. Υποστηρίχθηκε ότι βρέθηκαν εκρηκτικά στα σώματα των θυμάτων της συντριβής του αεροπλάνου, αν και αυτό αργότερα διαψεύστηκε.

Έρευνες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir
Έρευνες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir © EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Η έκθεση, πληροφορίες από την οποία δημοσιεύει το ιταλικό μέσο, έχει σταλεί στις αρμόδιες Αρχές στο Παρίσι αλλά δεν έχει δοθεί, επισήμως, στη δημοσιότητα.

Έτσι προκλήθηκε η πτώση του αεροσκάφους της Egyptair - Τι ανέφερε η γαλλική έκθεση του 2018

Το 2018, η υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA) είχε σημειώσει πως «το πιθανότερο είναι πως (…) ξέσπασε φωτιά στο cockpit καθώς το αεροσκάφος πετούσε και η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους».

Σημειώνεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απέρριψε τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην έκθεση της γαλλικής BEA.

© EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT
© EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Μάλιστα στην ανακοίνωση η BEA ανέφερε ότι οι αρχές της Αιγύπτου προφανώς δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες, σε μια σπάνια κριτική μιας χώρας εις βάρος άλλης για τη διερεύνηση των αιτιών αεροπορικού δυστυχήματος.

«Οι προτάσεις της BEA σχετικά με την περαιτέρω έρευνα στα συντρίμμια και στα μαύρα κουτιά, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν εφαρμόστηκαν. Τα στοιχεία της έρευνας που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την Αίγυπτο-περιλαμβανομένων εκείνων που προσκομίστηκαν από την BEA–προστατεύονται από την αιγυπτιακή δικαστική έρευνα», σημείωνε η γαλλική BEA.

 

Πληροφορίες από Corriere Della Sera, New York Post

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ