Κοσμος

Η Τουρκία κατηγορεί...την Ελλάδα για την κλιμάκωση στο Αιγαίο

«Η Ελληνική Αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μαχητικό F-35 © EPA Pool
Μαχητικό αεροσκάφος © Eurokinissi

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ για τα δύο διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ισχυρίζεται ότι η ευθύνη είναι της ελληνικής πλευράς.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgic, απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως υπαίτια για τις προκλήσεις ήταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους του εναέριου χώρου, η οποία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ