Κοσμος

«Παίρνω το Κίεβο σε 15 μέρες»

Πούτιν προς Μπαρόζο, Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75397-152056.jpg

«Αν θέλω, μπορώ σε δύο εβδομάδες να πάρω και το ίδιο το Κίεβο».

Αυτό είπε ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοσέ Μπαρόζο, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την προηγούμενη βδομάδα.

Η είδηση εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε δυο έγκυρα μέσα, το γερμανικό «Der Spiegel» και την ιταλική «La Repubblica», επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές της Κομισιόν και δε διαψεύστηκε από τη Μόσχα.

Τα δημοσιεύματα λένε πως όταν ο κ. Μπαρόζο ανέφερε τη στιχομυθία του με τον κ. Πούτιν, ορισμένοι ηγέτες αντέδρασαν έντονα, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παρομοίασε την πολιτική του Πούτιν με του Χίτλερ, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ο κ. Πούτιν δεν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης.

Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Πούτιν προχώρησε στη δήλωση για να δείξει πόσο «μετριοπαθής» και «συγκρατημένος» είναι στη μέχρι τώρα πολιτική του υπέρ των ρωσόφιλων της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο είναι η πρωτεύουτσα της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία δεν έχει ακόμα (;) επέμβει υπέρ των ρωσόφιλων στις συγκρούσεις που διεξάγονται με τις ουκρανικές δυνάμεις στα Α και ΝΑ της χώρας.

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ