Κοσμος

Η Σανγκάη αναδεικνύει το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων

Aκόμα και απέναντι στην αρχική παραλλαγή τα κινεζικά σκευάσματα ήταν μερικώς αποτελεσματικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ξέσπασμα του κορωνοιού στην Σανγκάη φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα για την αποτελεσματικότητα των εγχώριων εμβολίων.

Την ώρα που σκηνές αλλοφροσύνης επικρατούν στη Σαγκάη, όπου οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, έρχεται στην επιφάνεια το ερώτημα της αποτελεσματικότητας των κινεζικών εμβολίων. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η Σανγκάη είχε εμβολιάσει τον πληθυσμό της σε ποσοστό άνω του 80%, τότε οι ανησυχίες για τα εμβόλια εγχώριας παραγωγής γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. 

Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα του πιο γνωστού εγχώριου σκευάσματος της Sinovac στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων βρέθηκε να είναι στο 50,4% από ερευνητές στη Βραζιλία. Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει βρεθεί ότι είναι 97% αποτελεσματικό απέναντι στην αρχική μορφή του ιού.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) ανέφερε ότι ακόμη και τρεις δόσεις του κινεζικού δραστικού συστατικού Coronavac από τον κατασκευαστή Sinovac δεν παρήγαγαν αρκετά αντισώματα για την προστασία από την Όμικρον.  Λίγες μέρες αργότερα η κινεζική εφημερίδα Global Times είχε δημοσιεύσει μάλιστα έναν ασυνήθιστα ανησυχητικό τίτλο: «Το 2022, η Σιάν θα αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα του Covid-19 από τη Γουχάν».

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από άλλα εμβόλια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Sinovac έκαναν μια τρίτη δόση από το εμβόλιο των  Pfizer και BioNTech ή το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή της Ταϊλάνδης να αναμείξει τις δόσεις των εμβολίων διατηρώντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι της παραλλαγής Δέλτα που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 98 χώρες, αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό του κοινού σχετικά με το εάν τα κινεζικά εμβόλια είναι αρκετά καλά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των οποίων η εργασία τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ