Κοσμος

ΒΒC: Τι σημαίνει το χτύπημα στο πολεμικό πλοίο Moskva

Mετά το χτύπημα των Ουκρανών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moskva-russian-navy.jpg
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Σημαντική στρατιωτική αξία για τα ουκρανικά στρατεύματα έχει το χτύπημα στο πλοίο Moskva, το καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το BBC.

Ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε μετά την παραδοχή των Ρώσων ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά:

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο δείχνει ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα. Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί. «[Το Moskva] είναι η ναυαρχίδα  του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα». 

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω - κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα». 

Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν  κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές... Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ