Κοσμος

Το Ισραήλ απαλλοτριώνει 1.000 στρέμματα στη Δυτική Όχθη

Ξεκινάει νέος εποικισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75330-151946.jpg

Περίπου 1.000 στρέμματα γης στη Δυτική Όχθη απαλλοτριώνει το Ισραήλ με σκοπό την επέκταση κοντινού ισραηλινού οικισμού. Η κίνηση ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους ενώ και οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να ανακαλέσει την δέσμευση της έκτασης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έκταση κοντά στη Βηθλεέμ και αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μέρος εποικιστικού προγράμματος που είχε αναβληθεί από το 2000. Ένσταση μπορεί να υποβληθεί εντός 45 ημέρων από όποιον διεκδικεί τμήμα της έκτασης. Παλαιστίνιος δήμαρχος κοντινής κοινότητας ανέφερε ότι κομμάτια της γης ανήκουν σε παλαιστίνιους που τα χρησιμοποιούν για καλλιέργειες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την απόφαση, λέγοντας πως ελήφθη από την πολιτική ηγεσία και χωρίς να δίνει το σκεπτικό της.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Όπως κάθε απόφαση του Ισραήλ για το πρόγραμμα εποικισμού, είναι αντιπαραγωγική ως προς τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ για λύση δύο κρατών».

Σε ανάκληση της απόφασης κάλεσε και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρνταινά, ανέφερε ότι η απόφαση «θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη αστάθεια και θα αναζωπυρώσει την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ