Κοσμος

Ιταλία: Στην αναπαράσταση της «Οδού του Μαρτυρίου» οικογένειες από Ρωσία & Ουκρανία

Η απόφαση της Αγίας Έδρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταυρός τη Μεγάλη Παρασκευή έξω από το Κολοσσαίο στην Ιταλία
Μεγάλη Παρασκευή - Ιταλία © EPA / ALESSANDRO DI MEO

Ιταλία: Οικογένειες από την Ουκρανία και τη Ρωσία στην αναπαράσταση της «Οδού του Μαρτυρίου» τη Μεγάλη Παρασκευή.

Μία οικογένεια από την Ουκρανία και μία οικογένεια από τη Ρωσία θα συμμετέχουν πρόκειται να σηκώσουν τον σταυρό στο Κολοσσαίο κατά την αναπαράσταση της «Οδού του Μαρτυρίου» στην τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στην Ιταλία.  

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη από την Αγία Έδρα και πρόκειται για ευθεία αναφορά στην ανάγκη να επικρατήσει άμεσα η ειρήνη, στην Ουκρανία.

Επελέγη η δέκατη τρίτη «στάση» της Via Crucis, όταν ο Ιησούς είναι εσταυρωμένος και ολοκληρώνει την επίγεια του αποστολή. Στο κείμενο που πρόκειται να αναγνωστεί, παρουσία του πάπα Φραγκίσκου (και το οποίο εκφράζει την αγωνία και τον πόνο όσων ζουν την καθημερινότητα και τις συνέπειες του πολέμου) αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο θάνατος ολόγυρα, η ζωή που μοιάζει να χάνει αξία. Όλα αλλάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ύπαρξη, οι ημέρες, η ξενοιασιά του χιονιού το Χειμώνα, το να πας να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, η δουλειά, οι αγκαλιές και οι φιλίες... Όλα. Όλα, ξαφνικά, χάνουν αξία. Πού είσαι κύριε; Θέλουμε την ζωή μας πίσω. Πού κρύφτηκες; Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιο είναι το κρίμα μας; Γιατί μας εγκατέλειψες; Γιατί εγκατέλειψες τους λαούς μας; Γιατί δίχασες με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές μας; Γιατί δεν έχουμε ποια όρεξη να ζήσουμε και να ονειρευτούμε; Γιατί οι πατρίδες μας έγιναν σκοτεινές σαν τον Γολγοθά; Τα δάκρια στέρεψαν. Ο θυμός άφησε τη θέση του στην παραίτηση. Ξέρουμε ότι μας αγαπάς, Κύριε, αλλά δεν αισθανόμαστε την αγάπη αυτό μας τρελαίνει. Ξυπνάμε το πρωί και για λίγα δευτερόλεπτα είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά αμέσως μετά ξαναθυμόμαστε πόσο δύσκολο είναι να συμφιλιωθούμε. Κύριε, πού είσαι; Μίλα, μέσα στη σιωπή του θανάτου και του διχασμού και δίδαξέ μας πώς να φτιάξουμε την ειρήνη, να είμαστε αδέλφια, να οικοδομήσουμε και πάλι, όλα όσα θα ήθελαν να καταστρέψουν οι βόμβες».

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε πασχαλινή εκεχειρία Ουκρανία και Ρωσία

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή (10.4) την Ουκρανία και τη Ρωσία να συμφωνήσουν σε πασχαλινή εκεχειρία, εκφράζοντας την ελπίδα του, αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα την ειρήνη στην Ουκρανία. 

«Κατεβάστε τα όπλα!» ανέφερε στο τέλος της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην πόλη του Βατικανού και πρόσθεσε: «Ας ξεκινήσει μια ανακωχή για το Πάσχα. Όχι όμως για να επανεξοπλιστούμε και να ξαναρχίσουμε τη μάχη, αλλά για να επιτευχθεί ειρήνη μέσω πραγματικών διαπραγματεύσεων». 

Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας που ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε και πάλι τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στο πλευρό του ποντίφικα κατά την τέλεση της λειτουργίας βρίσκονταν 35 καρδινάλιοι, 30 καθολικοί επίσκοποι και 280 απλοί ιερείς.

Ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί με έμφαση, για μια ακόμη φορά, στις τραγικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. «Όταν κάποιος προσφεύγει στη βία, δεν γνωρίζει τίποτα πλέον για τον Θεό -ο οποίος είναι Πατέρας- και ούτε και τους συνανθρώπους μας, που είναι αδέλφια. Ξεχνά για ποιο λόγο βρίσκεται στον κόσμο και διαπράττει ασύλληπτες αγριότητες. Το διαπιστώνουμε σήμερα, στην παραφροσύνη του πολέμου, στον οποίο ο Χριστός σταυρώνεται για μια ακόμη φορά», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε:

«Ο Χριστός καθηλώνεται για μια ακόμη φορά στον σταυρό, όταν οι μητέρες θρηνούν τον άδικο χαμό των συζύγων και των παιδιών τους. Σταυρώνεται όταν οι πρόσφυγες προσπαθούν να τρέξουν για να σωθούν από τις βόμβες, με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Σταυρώνεται όταν οι ηλικιωμένοι εγκαταλείπονται μόνοι και πεθαίνουν, οι νέοι χάνουν το μέλλον τους, οι στρατιώτες στέλνονται να σκοτώσουν τα αδέλφια τους».

Pope Francis laments the “folly of war” in Palm Sunday address

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ