Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο γύρο

Οι περισσότεροι Γάλλοι δεν καλωσορίζουν τους χαμηλούς τόνους

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλικές εκλογές, ελιζέ, προεδρικό μέγαρο
© Wikipedia/public domain

Γαλλικές εκλογές: το υψηλό ποσοστό αποχής και η βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί ο Εμανουέλ Μακρόν

Αυτή τη φορά η προεκλογική περίοδος ήταν ήρεμη και πολιτισμένη παρά τους υψηλούς τόνους των πολιτικών άκρων, ιδιαίτερα του Ερίκ Ζεμούρ που έφερε στην ατμόσφαιρα ένα είδος ειλικρίνειας που καταντά έλλειψη κοινωνικής αγωγής. Οι περισσότεροι Γάλλοι δεν καλωσορίζουν τους χαμηλούς τόνους, τους θεωρούν αποδυνάμωση της συμμετοχικής δημοκρατίας - αλλά, το αν οι ψηφοφόροι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική θα αποδεχθεί από το ποσοστό της αποχής και των λευκών ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria, του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (Cevipof) και του ιδρύματος Jean-Jaurès, οι προεδρικές εκλογές του 2022 κινητοποιούν λιγότερους Γάλλους από ό,τι το 2017. Σε δείγμα σχεδόν 13.000 ερωτηθέντων, το 80% απάντησαν ότι θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν: σε αντίστοιχη δημοσκόπηση το 2017 το ποσοστό ήταν 85% και η τελική αποχή είχε φτάσει το 22,2% ―ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα γαλλικά δεδομένα.

Υπάρχει αντίλογος στις ανησυχίες: πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή· ιδιαίτερα όσοι δεν ασχολούνται με την πολιτική πάνε να ψηφίσουν αν βρουν παρέα, αν ο καιρός είναι καλός ή αν πληροφορούνται ότι δεν υπάρχουν ουρές. Εξαιτίας μιας προεκλογικής περιόδου χωρίς θόρυβο, μια μερίδα της κοινωνίας δεν εκτέθηκε σε ιδέες, προγράμματα, διαμάχες: εξάλλου, δεν έγιναν τηλεμαχίες· ο κάθε υποψήφιος οργάνωσε μόνο μια-δυο δικές του συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις. Οι εκλογολόγοι αποδίδουν επίσης την πιθανότητα μεγάλης αποχής στο ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα επανεκλεγεί «έτσι κι αλλιώς»: σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα συγκεντρώσει το 53% των ψήφων στον δεύτερο γύρο έναντι 47% της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Όμως, όλα είναι πιθανά: για παράδειγμα, ακόμα κι αν στον δεύτερο γύρο φτάσει το συγκεκριμένο δίδυμο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιον θα ψηφίσουν οι περισσότεροι υποστηρικτές των αριστερών σχηματισμών - το πιθανότερο είναι να μην ψηφίσουν κανέναν· να ρίξουν λευκό ή να μείνουν στο σπίτι τους -  ή οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς, οι οποίοι προβλέπεται να μοιραστούν σε δυο ίσα μέρη. Αλλά, παρότι όλα αυτά είναι εικασίες, το 66% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι ο Μακρόν θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο «με μικρή διαφορά από τη Λεπέν».

Ας θυμηθούμε τις εκλογές του 2002: όλοι περίμεναν στον δεύτερο γύρο τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν απέναντι στον Ζαν Σιράκ, αλλά εμφανίστηκε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί ο Σιράκ με ένα καταιγιστικό 82,21%. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε: το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει καταρρεύσει, έχουν ενισχυθεί η άκρα αριστερά και η παλιά δεξιά, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές των παραδοσιακών κομμάτων.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου, ο Μακρόν παίρνει 27%, η Μαρίν Λεπέν 22%, ο Ζακ-Λυκ Μελανσόν σημείωσε μικρή άνοδο φτάνοντας το 17%, ο Ερίκ Ζεμούρ 8,5%, η Βαλερί Πεκρές 8%, ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό 6%, ο εκπρόσωπος του ΚΚ Φαμπιέν Ρουσέλ 3,5%, η Ανί Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού κόμματος 2%.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 48,8 εκατομμύρια Γάλλοι.

French presidential election: Macron attacks Le Pen as lead slips in latest polls • FRANCE 24

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ