Κοσμος

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι ελέγχουν την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο

Ζήτησε άμεση εκκένωση των 160.000 κατοίκων που παραμένουν εγκλωβισμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισοπεδωμένα κτίρια στη Μαριούπολη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία
Ισοπεδωμένα κτίρια στη Μαριούπολη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Η Μαριούπολη στην Ουκρανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Τι δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης που έχει ισοπεδωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Έπεσε η Μαριούπολη, η πόλη μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, στην Ουκρανία και πλέον ελέγχεται από τη Ρωσία. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα (28.03) ο δήμαρχος της πόλης, η οποία βρισκόταν σε πολιορκία.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις του Βαντίμ Μποϊτσένκο, η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον «στα χέρια των Ρώσων κατακτητών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» ανέφερε. Προηγήθηκε πολυήμερη πολιορκία, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να ισοπεδώνουν την πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, κάλεσε για μια πλήρη εκκένωση της πόλης. Πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος η Μαριούπολη είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκων. Στην πόλη έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς «δεν υπάρχει νερό, τρόφιμα, ρεύμα και θέρμανση», όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Μαριούπολη: Χωρίς νερό οι 160.000 εγκλωβισμένοι κάτοικοι

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν, επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα και επικοινωνία. Και είναι πραγματικά τρομακτικό» ανέφερε επίσης.

«Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά» πρόσθεσε.

Μαριούπολη: Ο Καντίροφ δημοσίευσε βίντεο με τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της πόλης

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραχμάν Καντίροφ ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, όπως γράφει στο μήνυμά του στα social media.

Οι νεκροί στη Μαριούπολη φθάνουν τις 10.000

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών» ανέφερε η Τατιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς».

Ωστόσο, μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY