Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύγκρουση σχεδίων Πούτιν – Δύσης

«Παρατηρούμε τώρα το Σχέδιο Β του Πούτιν να αντιπαρατίθεται με το Σχέδιο Α του Μπάιντεν και του Ζελένσκι»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη ματώνει, αλλά δεν παραδίδεται
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Τι εκτιμά ο γνωστός αρθρόγραφος των Νew York Times Τόμας Φρίντμαν για τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Στην Ουκρανία παρατηρούμε τώρα το Σχέδιο Β του Πούτιν να αντιπαρατίθεται με το Σχέδιο Α του Μπάιντεν και του Ζελένσκι. Ας ελπίσουμε ότι Μπάιντεν και Ζελένσκι θα βγουν θριαμβευτές, καθώς το Σχέδιο Γ του Πούτιν είναι τρομακτικό» εκτιμά ο Τόμας Φρίντμαν. 

Είναι προφανές ότι η συνειδητοποίηση από μέρους του Πούτιν ότι το Σχέδιο Α του απέτυχε, τον υποχρέωσε να στραφεί σε Σχέδιο Β. Το σχέδιο αυτό αφορά τον σκόπιμο βομβαρδισμό Ουκρανών αμάχων, πολυκατοικιών, νοσοκομείων και καταφυγίων, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δημιουργήσει προσφυγική κρίση σε όμορα ΝΑΤΟϊκά κράτη. Ο Πούτιν υποπτεύεται ότι δεν μπορεί να καταλάβει και να κρατήσει όλη την Ουκρανία, ούτε και να επιβάλει τους όρους του για εκεχειρία. Η ιδανική εναλλακτική λύση είναι να ωθήσει πέντε ή δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες σε Πολωνία, Ουγγαρία και Δυτική Ευρώπη.

Βρισκόμαστε στο Β

Το Σχέδιο Β του Πούτιν μοιάζει να προχωράει ικανοποιητικά, παρότι θα συγκρουσθεί οσονούπω μετωπικά με τα σχέδια Μπάιντεν και Ζελένσκι. Το Σχέδιο Α του Ζελένσκι αφορά τη συνέχιση των μαχών εναντίον του ρωσικού στρατού, υποχρεώνοντας τον Πούτιν σε συμβιβασμό, διατηρώντας ωστόσο ανοικτό τον δίαυλο των διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο.

Αν τα επιτελικά σχέδια του Πούτιν αποτύχουν, ίσως, σαν κάθε αποκλεισμένο άγριο ζώο, επιλέξει να εξαπολύσει χημική επίθεση ή την πρώτη πυρηνική βόμβα μετά το Ναγκασάκι.

Το Σχέδιο Α του Μπάιντεν αφορούσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στο Κίεβο, ενισχύοντας την πίεση πάνω στη Ρωσία και πείθοντας πολυεθνικές εταιρείες να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Εργοστάσια σε όλη τη Ρωσία κλείνουν τις πόρτες τους εξαιτίας ελλείψεων σε ανταλλακτικά και πρώτες ύλες, ενώ χιλιάδες νέοι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στη Δύση.

Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι εάν η πίεση στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ από το προσφυγικό κύμα που δημιούργησε ο Πούτιν θα ζημιώσει περισσότερο τη Δύση ή εάν η καθυστέρηση της ρωσικής προέλασης θα πείσει το Κρεμλίνο να κάνει πίσω. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα καθορίσει το πότε και το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και το εάν η σύρραξη θα αναδείξει σαφή νικητή ή θα οδηγήσει σε κοινώς αποδεκτή συμβιβαστική λύση. Ο Πούτιν ίσως όμως αρνηθεί κάθε συμβιβασμό, εκτιμώντας ότι μόνο μια συντριπτική νίκη θα του προσφέρει την πίστωση χρόνου που χρειάζεται το καθεστώς του.

Καταστροφικό το Γ

Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί επίσης να επιλέξει το Σχέδιο Γ, που θα αφορά αεροπορικές ή πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού επί πολωνικού εδάφους. Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να διχάσει το ΝΑΤΟ, πείθοντας ορισμένα μέλη της Συμμαχίας ότι η άμυνα της Πολωνίας δεν τους αφορά. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πούτιν πιστεύει ότι αν καταφέρει να διασπάσει το ΝΑΤΟ, αυτό θα αποτελεί σημαντικότερο επίτευγμα από την κατάληψη ουκρανικού εδάφους και την κατάρρευση της κυβέρνησης Ζελένσκι στο Κίεβο. Αν τα επιτελικά σχέδια του Πούτιν αποτύχουν, όμως, φοβάμαι ότι, σαν κάθε αποκλεισμένο άγριο ζώο, θα επιλέξει να εξαπολύσει χημική επίθεση ή την πρώτη πυρηνική βόμβα μετά το Ναγκασάκι. Η φράση αυτή είναι τρομακτική, αλλά αποτελεί μία πιθανότητα, την οποία η Δύση δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ