Κοσμος

Ουκρανία: Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που έριξε η Ρωσία

Τα χαρακτηριστικά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπερηχητικός πύραυλος σε ρωσικό αεροσκάφος
Υπερηχητικός πύραυλος σε ρωσικό αεροσκάφος © YouTube

Υπερηχητικοί πύραυλοι στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία. Τι είναι και ποια η αποτελεσματικότητά τους. Με πόση ταχύτητα κινούνται. Τα χαρακτηριστικά.

Η είδηση ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ειδικότερα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ότι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal.

Γνωστοί και ως «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο», οι πύραυλοι αυτοί κατέστρεψαν υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Russia Fires Kinzhal Hypersonic Missiles in Ukraine

Ukraine War: is this footage of Kinzal hypersonic missile

Υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο» - Τα χαρακτηριστικά τους

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, κινούνται με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου.

Ειδικότερα, φθάνουν ταχύτητες έως και 10 Mach και είναι αδύνατο, σύμφωνα με τη Μόσχα, να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Γι' αυτό και είναι άκρως αποτελεσματικοί.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «ιδανικό όπλο» τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal. Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου εκτοξεύεται από αεροσκάφος και πλήττει στόχους στο έδαφος. Έχει βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

What is a hypersonic missile? 2-minute tech

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ