Κοσμος

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Τα στοιχεία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας: Μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας © EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον αριθμό των προσφύγων από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλλε στη χώρα.

Τουλάχιστον 2,8 εκατ. πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραψε ακριβώς 2.808.792 πρόσφυγες από την Ουκρανία στον ειδικό ιστότοπό της, δηλαδή 110.512 περισσότερους από την προηγούμενη καταμέτρηση χθες, Κυριακή, 13 Μαρτίου.

Περίπου 127.000 από αυτούς τους πρόσφυγες είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η Ευρώπη είχε να δει ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν φύγει τώρα από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Unicef η οποία δήλωσε: «Έχουν ανάγκη την ειρήνη ΤΩΡΑ». 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες - Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε πληθυσμό τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων κατοίκων στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο -- τα οποία δεν περιλαμβάνουν την προσαρτημένη από την Κριμαία Ρωσία, ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί τους μισούς και πλέον πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δηλ. περίπου 6 στους 10 πρόσφυγες.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.720.227 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν επίσης τα σύνορα στην αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται κυρίως για άνδρες που εργάζονται στην Πολωνία αλλά επιστρέφουν για να καταταχθούν. Πριν από την κρίση αυτή, η Πολωνία είχε περίπου 1,5 εκατ. Ουκρανούς που είχαν έρθει, στην πλειονότητά τους, για να εργαστούν στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί 255.291 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR που σταματούν στις 13 Μαρτίου. Η χώρα έχει πέντε συνοριακά φυλάκια με την Ουκρανία και πολλές συνοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες έρχονται να προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Η Σλοβακία καταμετρά 204.862 ανθρώπους που έχουν φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR που σταματούν στις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις αρχές, 8.882 άνθρωποι εισήλθαν χθες στη Σλοβακία από την Ουκρανία. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 131.365 στις 13 Μαρτίου, δηλ. 25.000 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας: Ηλικιωμένοι ασφαλείς και σε ζεστό χώρο
Ηλικιωμένοι πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας © EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

Η HCR σημειώνει επίσης πως, από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου, 96.000 άνθρωποι πέρασαν από τις αυτονομιστικές φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Μετά την άφιξή τους στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατ. κατοίκων και από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη, ένα μέρος των προσφύγων συνεχίζουν τη διαδρομή τους μέχρι τη Ρουμανία ή την Ουγγραία, συχνά για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, 297.728 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από την Ουκρανία, και 198.513 έχουν αναχωρήσει. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της HCR, 106.994 πρόσφυγες από την Ουκρανία ήταν καταχωρισμένοι στη χώρα στις 13 Μαρτίου.

Η HCR δεν έχει επικαιροποιήσει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη Ρουμανία. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταμετρούσε σχεδόν 85.000 πρόσφυγες στις 8 Μαρτίου. Όπως και για τη Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν την πορεία τους αφού βρεθούν σε ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις αρχές, 14.475 Ουκρανοί εισήλθαν (-13%) χθες, εκ των οποίων 6.612 απευθείας από την Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι αρχές έχουν καταγράψει την είσοδο 412.017 ανθρώπων. Δεν δίνουν πλέον στοιχεία για τους Ουκρανούς που έφυγαν από τη Ρουμανία.

Η HCR διευκρίνισε επίσης πως λίγοι περισσότεροι από 304.000 άνθρωποι συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που σταματούν στις 11 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις        

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 
Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 

Όσοι στο εσωτερικό των δύο πλευρών αλλά και στη διεθνή κοινότητα εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια έντιμη διευθέτηση του παλαιστινιακού δεν πρέπει να πιαστούν στην παγίδα των ακραίων φωνών

Ο θάνατος του Ραϊσί, το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και οι χώρες-παρίες της Μέσης Ανατολής
Ο θάνατος του Ραϊσί, το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου και οι χώρες-παρίες της Μέσης Ανατολής

Ο υπεσυντηρητισμός του Ραϊσί, ο φανατικός αντιδυτικισμός του και η απόφασή του να προτάξει τις σχέσεις του Ιράν με την Κίνα και τη Ρωσία θα οδηγούσαν την Τεχεράνη σε ακόμη μεγαλύτερη ρήξη με τη Δύση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.