Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κύμα μετανάστευσης από τη Ρωσία

Η Ρωσία χάνει τους νέους της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κύμα μετανάστευσης από τη Ρωσία
Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνουν κατά του Πούτιν © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τη Ρωσία - 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή.

Εκτός από την Ουκρανία, όπου οι χιλιάδες άνθρωποι εγκατελείπουν καθημερινά τη χώρα, μεγάλο κύμα μετανάστευσης παρατηρείται και στη Ρωσία, σχεδόν 20 ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων

Οι Ρώσοι, ιδίως οι νέοι, απογοητευμένοι από την κατάσταση και υπό τον φόβο της απομόνωσης λόγω των κυρώσεων επιλέγουν να φύγουν από τη Ρωσία. 

Πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν προς τη Γεωργία. Η φυγή των Ρώσων όμως δεν σταματά εκεί.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για τις ρωσικές πτήσεις, επομένως όσοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία κατευθύνονται προς χώρες όπου οι πτήσεις εξακολουθούν να επιτρέπονται και όπου δεν απαιτείται βίζα.

Οι επιλογές είναι χώρες όπως η Τουρκία, η Κεντρική Ασία και ο Νότιος Καύκασος. Πολλοί έχουν καταφύγει στην Αρμενία.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση ενός Ρώσου οικονομολόγου, έως και 200.000 Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα. 

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους νέους μετανάστες είναι επαγγελματίες του κλάδου της τεχνολογίας που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε είναι να φύγουμε από τη χώρα, να πάρουμε μαζί μας τις δεξιότητες και τα χρήματά μας. Σχεδόν όλοι στον κύκλο μας έχουν πάρει παρόμοια απόφαση», δήλωσε ένας προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών που έφυγε για την Τιφλίδα. 

Ενδεικτικό της κατάστασης με το προσφυγικό ρεύμα στη Ρωσία είναι ότι όλο και περισσότεροι τις τελευταίες ημέρες αναζητούν στο Google, το «πώς να φύγουν από τη Ρωσία».

Συγκεκριμένα, η αναζήτηση των πολιτών αυτές τις ημέρες είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ οι ρωσόφωνες αναζητήσεις που αφορούν σε «πολιτικό άσυλο», «μετανάστευση», «πτήσεις» και «βίζα» είναι πλέον ουκ ολίγες.

Ουκρανία: Πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info.

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις σε κινητοποίηση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Κατά τους υπολογισμούς του OVD-Info, από την 24η Φεβρουαρίου ως αυτό το στάδιο έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 14.100 πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ