Κοσμος

Πώς οι Ρώσοι κόλλησαν στη λάσπη του Κιέβου (φωτό)

Μια έξυπνη τακτική των Ουκρανών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίεβο: Πώς οι Ουκρανοί έκαναν τις ρωσικές δυνάμεις να κολλήσουν στη λάσπη (φωτό)
© Μaxar Technologies

Οι Ουκρανοί λέγεται πως πλημμύρισαν σκοπίμως περιοχές βορείως του Κιέβου από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν πολύ να προελάσουν προς την καρδιά του Κιέβου και καθυστέρησαν επειδή είχαν «κολλήσει για μέρες στις λάσπες». Οι εν λόγω λάσπες όμως δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου. Προήλθαν, όπως λέγεται, έπειτα από την κίνηση των Ουκρανών να πλημμυρίσουν σκοπίμως τις περιοχές από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις.

Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC, στις οποίες μια μεγάλη περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου του Κιέβου μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.

Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν μάλιστα πως οι Ουκρανοί πλημμύρισαν τη συγκεκριμένη περιοχή σκόπιμα, για να ανακόψουν την πορεία των Ρώσων.

«Όταν αμύνεσαι, προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις στη διάθεσή σου […] Στην ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα όπου χώρες ή στρατιωτικοί δρώντες είχαν κατασκευάσει οχυρωματικές γραμμές: τείχη, χαρακώματα, φρούρια και καταφύγια. Αλλά συχνά ξεχνάμε ότι για τον ίδιο λόγο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ποτάμια, έλη και αμυντικές γραμμές από νερό», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Marta Kepe, αναλύτρια της Rand Corp, με την Washington Post να αναφέρει πως το νερό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως γραμμή άμυνας: για παράδειγμα στην Ολλανδία, στην Φινλανδία και στη Σοβιετική Ένωση αλλά και μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ