Κοσμος

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής σήμερα

Ένατη μέρα εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας
© Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία σήμερα 9η μέρα του πολέμου μετά την επίθεση σε δευτερεύον κτίριο εκπαίδευσης, στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια.

  • Στις φλόγες το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, μετά από ρωσικά πυρά. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι  προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

  • Καμπανάκι για πιθανό πυρηνικό ατύχημα. Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κινδυνεύουν από ατυχήματα και πρότεινε να τους επιτραπεί να επιθεωρήσουν τις τοποθεσίες όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει τον έλεγχο για να «δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο, ξεκινώντας με την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων».

  • Αμερικανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 25 χλμ έξω από το κέντρο του Κιέβου

    Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης του Κιέβου στα βόρεια, ενώ παραμένουν 10 χιλιόμετρα έξω από τα κέντρα των πόλεων του Τσερνιχίβ και του Χάρκοβο στο βορρά, τόνισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας. Στο Χάρκοβο και στο Τσερνίχιβ, το να είσαι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης «ισοδυναμεί με το να είσαι πραγματικά στα περίχωρα της πόλης», λόγω του τρόπου με τον οποίο η πόλη είναι απλωμένη, είπε ο αξιωματούχος.

  • Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας.  Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας προχώρησε στη βύθιση της φρεγάτας Hetman Sahaidachny για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου βρισκόταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ. 

  • Σε πολιορκία η Μαριούπολη – Χωρίς νερό και ρεύμα, τελειώνουν οι προμήθειες τροφίμων. Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ούτε ηλεκτρικό, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες τροφίμων, αφότου ξεκίνησε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης. Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από την πόλη – λιμάνι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Απλά μας καταστρέφουν», είπε.

  • Νεκρός κορυφαίος Ρώσος στρατηγός. Νεκρός έπεσε ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο 47χρονος Σουχοβέτσκι ήταν διοικητής της 7ης Ρωσικής Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και οι συνθήκες θανάτου του δε έχουν ξεκαθαρίσει, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

  • ΝΑΤΟ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία βόμβες διασποράς.  Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, είπε: «Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε δει αναφορές για τη χρήση και άλλων τύπων όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». 

  • Ρωσία: Νομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση για «ψευδείς ειδήσεις» αναφορικά με τον ρωσικό στρατό. Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 έτη σε άτομα που σκόπιμα διαδίδουν «ψευδείς» πληροφορίες αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το TASS. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόλις το υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που αναμένεται να πράξει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ