Κοσμος

Αποφάσισε ο Ερντογάν τι θα κάνει με ρωσικά πλοία και Ουκρανία

Τι δήλωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας © EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Ο Ερντογάν, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τι θα κάνει η Τουρκία με τα στενά του Βοσπόρου και τα ρωσικά πλοία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα Δευτέρα (28.02) ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή.

Όπως ανακοίνωσε, η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου των ρωσικών πλοίων, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία χαρακτήρισε την Κυριακή την εισβολή της Ρωσίας έναν «πόλεμο», κάτι που της επέτρεψε να επικαλεστεί άρθρα βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936 που περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε, δε, πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Και επανέλαβε ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ