Κοσμος

Υπουργεία Άμυνας ΗΠΑ-Βρετανίας: Aνθίσταται σθεναρά η Ουκρανία

«Οι Ρώσοι υπολόγιζαν διαφορετικά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί στην Ουκρανία λόγω υλικοτεχνικών προβλήμάτων και αντίστασης
Ουκρανία: Εκρήξεις, πυρά και μάχες στο Κίεβο © Getty Images/Ideal Image

Το Πεντάγωνο είπε ότι ο ρωσικός στρατός φαίνεται να είναι «ολοένα και πιο απογοητευμένος» από την πρόοδο που σημειώνει, ιδιαίτερα στα βόρεια της Ουκρανίας.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε την πιο σκληρή αντίσταση κατά μήκος δύο εισόδων στο βορρά, η μία από τα σύνορα προς το Κίεβο και η δεύτερη από το Μπέλγκοροντ στο Χάρκοβο, όπου είπε ότι εξακολουθούν να γίνονται «σκληρές μάχες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχου η εκτίμηση του Πενταγώνου είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου από το πρωί του Σαββάτου αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση άλλαζε ώρα με την ώρα.

Περίπου τα μισά από τα ρωσικά μαχητικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με την Ουκρανία - τα οποία το Πεντάγωνο υπολόγιζε στα 150.000 - είχαν πλέον εισέλθει στη χώρα. Από την άλλη πλευρά ο αξιωματούχος είπε ότι μέρος της ουκρανικής αντίστασης προέρχεται από την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση των Βρετανών οι οποίοι αναφέρουν ότι ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί στην Ουκρανία λόγω υλικοτεχνικών προβλήμάτων και αντίστασης. Μεταξύ άλλων το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι «η κατάληψη του Κιέβου είναι ο βασικός στόχος της Ρωσίας».  

 

 

Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων παραμένει το Κίεβο και τα κομβικά σημεία γύρω από την πόλη, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Έχουμε αντισταθεί και αποκρούουμε επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουμε ήδη σχεδόν πλήρη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποπομπή της Ρωσίας από το SWIFT. Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση. Έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ