Κοσμος

Ο Τζόνσον ζητά την αποβολή της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT

Ο Τζόνσον ζητάει την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον, διάγγελμα, πούτιν, ουκρανία
Ο Μπόρις Τζόνσον προτείνει μια πολύ αυστηρή κύρωση εναντίον της Ρωσίας © SIMON DAWSON / NO10 DOWING STREET / HANDOUT / EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: σκληρή οικονομική κύρωση εναντίον της Μόσχας προτείνει ο Τζόνσον στη σύσκεψη των G7.

Στη σύσκεψη των G7 – των εφτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου – η οποία ξεκίνησε πριν λίγο, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε ξανά την κύρωση εναντίον του Κρεμλίνου που είχε προτείνει νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός εισηγήθηκε την αποβολή της Ρωσίας από το παγκόσμιο δίκτυο τραπεζικών συναλλαγών SWIFT μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο δίκτυο ουσιαστικά διευκολύνει τις τραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε περισσότερες από διακόσιες χώρες και έντεκα χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποβολή οποιασδήποτε χώρας από το δίκτυο μπορεί να αποβεί καταστροφική. Όμως, μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον είναι ο μόνος που επιμένει έντονα στη συγκεκριμένη λύση, καθώς τόσο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, θεωρούν πως η συγκεκριμένη κύρωση εναντίον της Ρωσίας είναι υπερβολική σε αυτή τη φάση, ενώ μπορεί τελικά να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας να κατευνάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τη μεριά του, ο Τζο Μπάιντεν κινείται κάπου στη μέση, καθώς αυτή τη στιγμή συντάσσεται μεν με τους Σολτς και Ντράγκι, όμως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκρίνει και εκείνος την αποβολή της Ρωσίας από το Swift στο άμεσο μέλλον.  

Η πρόταση αποβολής ενός κράτους από το δίκτυο SWIFT δεν είναι πρωτάκουστη, ειδικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πίσω στο 2014, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είχε εισηγηθεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το δίκτυο μετά τη ρωσική απόβαση στην Κριμαία· ωστόσο η απειλή τρόμαξε το Κρεμλίνο. Μπροστά στον κίνδυνο αποβολής της Ρωσίας από το SWIFT, η κυβέρνηση Πούτιν διέταξε την κεντρική ρωσική τράπεζα να σχεδιάσει το δικό της δίκτυο έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών (SPFS), το οποίο όμως αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πολύ μεγάλων προμηθειών με το εξωτερικό. Σήμερα το Κρεμλίνο θεωρεί το SPFS ως λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που όντως η Ρωσία αποβληθεί από το SWIFT. Επιπλέον, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν πιέσει το SWIFT να αποβάλει τα Ιρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2012, πετυχαίνοντας την αποβολή τους για περίπου τέσσερα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ