Κοσμος

Ισημερινός: Χάρη σε 5.000 φυλακισμένους λόγω συμφόρησης

Στη χώρα είναι συχνότατες οι αιματηρές συγκρούσεις στις φυλακές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυλακή © pixabay
Φυλακή © pixabay

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε χάρη σε περίπου 5.000 κρατούμενους, για να μειωθεί ο πλεονάζων αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε χάρη σε περίπου 5.000 κρατούμενους, για να μειωθεί ο πλεονάζων αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής όπου σειρά σφαγών είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 320 άνθρωποι το 2021.

Διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του πως θέλει να έχει βάλει τέλος στον υπερπληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να είναι πιο ασφαλές το περιβάλλον των φυλακών.

Στον Ισημερινό είναι φυλακισμένοι σήμερα 39.000 άνθρωποι, αριθμός που είναι κατά 30% υψηλότερος από την ονομαστική χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της χώρας. Ανάμεσα στους έγκλειστους, κάπου 15.000 αναμένουν να μάθουν τις ετυμηγορίες στις δίκες τους.

Ο κ. Λάσο ανέφερε πως υπέγραψε το διάταγμα για την απονομή χάριτος προχθές Δευτέρα, αφήνοντας πάντως στους δικαστές την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου.

Ανάμεσα στους ωφελούμενους από την προεδρική χάρη θα είναι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για κλοπές, απάτες ή κατάχρηση εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Τύπο του Ισημερινού.

Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως προβλέπει να δαπανηθεί ποσό 27 εκατομμυρίων δολαρίων για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης.

Ισημερινός: Συνεχείς οι συγκρούσεις μέσα στις φυλακές

Οι φυλακές του Ισημερινού έγιναν το 2021 θέατρο συγκρούσεων αντίπαλων συμμοριών που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν σε επεισόδια αδιανόητης ωμότητας. Επρόκειτο για έναν από τους χειρότερους απολογισμούς θυμάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ταυτόχρονες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν απολογισμό 79 φυλακισμένους νεκρούς μέσα σε μια μέρα. Και εκείνα τα επεισόδια είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα να ανασύρονται αποκεφαλισμένα. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού, ενώ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2021, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάνει λόγο για ήδη 121 νεκρούς στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, φυλακή στην πόλη Γουαγιακίλ έγινε το «θέατρο σφαγής» 119 κρατουμένων: ορισμένοι από αυτούς διαμελίστηκαν, άλλοι αποκεφαλίστηκαν, άλλοι κάηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε εμπορία ναρκωτικών και συνδέονται με μεξικανικά και κολομβιανά καρτέλ. Ήταν ένα από τα χειρότερα μακελειά μέσα σε φυλακές στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ