Κοσμος

Ισπανία: Χιλιάδες κότες με γρίπη των πουλερικών σφαγιάστηκαν

Ζώνη αποκλεισμού 10 χλμ. έστησαν οι αρχές - Οι εικόνες από την Greenpeace

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κότα σε εκτροφείο
Κότα σε εκτροφείο © Pixabay

Περισσότερες από 130.000 κότες στην Ισπανία, που μολύνθηκαν από τη γρίπη των πουλερικών, σφαγιάστηκαν σε φάρμα. Οι εικόνες που δημοσίευσε η Greenpeace.

Στην Ισπανία οι αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες μετά τον εντοπισμό εστίας που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών.

Η εστία αυτή εντοπίστηκε σε μια επιχείρηση εντατικής εκτροφής στη βόρεια περιοχή Καστίλης και Λεόν της Ισπανίας, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Τα νεκρά πτηνά πετάχτηκαν σε φορτηγό με ανοιχτή οροφή, που τα μετέφερε σε σημείο καύσης έξω από το αγρόκτημα, όπως φαίνεται στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace. «Τα κατάλληλα μέτρα σφαγής και διάθεσης των υπολειμμάτων όλων των ζώων έχουν ληφθεί στη φάρμα, η οποία παραμένει σε καραντίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική Ένωση Κτηνιάτρων.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει μια περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το αγρόκτημα, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ισκάρ στην επαρχία Βαγιαδολίδ, περίπου 130 χλμ. βορειοδυτικά της Μαδρίτης. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για τους ανθρώπους.

«Η πιθανότητα μεταφοράς του ιού σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια και επομένως δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καστίλλης και του Λεόν, Κάρλος Φερνάντες Καριέδο.

 

 

Γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες υπάρχουν εστίες

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στην Ευρώπη, με ξεσπάσματα του ιού (που συχνά μεταδίδεται από άγρια αποδημητικά πτηνά σε οικόσιτα ζώα) να έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σερβία. 

Η Ισπανία έχει εντοπίσει πέντε μικρότερα ξεσπάσματα σε φάρμες και κάποιες δεκάδες σε ζώα που ζουν στη φύση μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Ένας εκπρόσωπος της ένωσης κτηνιάτρων της Ισπανίας είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο ιός έφτασε στην Ισπανία, καθώς η Ιβηρική χερσόνησος βρίσκεται στο μονοπάτι πολλών αποδημητικών πτηνών.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Greenpeace τόνισε ότι οι βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές ενίσχυσαν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, τροφοδοτώντας μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ισπανία σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της εντατικής γεωργίας. «Είναι επείγον να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το καταστροφικό μοντέλο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων» σημείωσε η Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο θανατώθηκαν στην Ολλανδία 216.000 πουλερικά λόγω γρίπης των πτηνών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ