Κοσμος

H Google και πάλι στο στόχαστρο της Ευρώπης

Νέα καταγγελία για μονοπωλιακές πρακτικές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google: Νέα καταγγελία στην Ευρώπη για μονοπωλιακές πρακτικές
Google © ΕPA Pool

Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά στην Ευρώπη βρίσκεται η Google, για μονοπωλιακές πρακτικές του τμήματος ψηφιακών διαφημίσεων.

Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Εκδοτών (EPC) κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ισχυριζόμενο ότι η Google με το πλεονέκτημα στον κλάδο του adtech, «στραγγαλίζει» τους παραδοσιακούς εκδότες όπως οι Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News και Editorial Prensa Iberica.

«Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα στη Google, τα οποία δεν θα αμφισβητούν αλλά θα αλλάξουν δραστικά τη συμπεριφορά της», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της EPC, Κριστιάν Βαν Τίλο. 

«Η Google έχει καταφέρει να έχει τον έλεγχο σε όλη τη διαδρομή στην αλυσίδα της διαφήμισης στο διαδίκτυο, εκτοξεύοντας το μερίδιο αγοράς στο 90% με 100%, σε ορισμένους τομείς του ad tech», συμπληρώνει. 

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ στη Google τα τελευταία χρόνια, για τρεις περιπτώσεις καταπάτησης των αντιμονοπωλιακών κανόνων και πέρυσι οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις υπηρεσίες ψηφιακών διαφημίσεων (adtech) της εταιρείας.  

Τα έσοδα της Google από τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο έφθασαν τα 147 δισ. δολάρια το 2020, ένα ποσό που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, με τις διαφημίσεις από τη μηχανή αναζήτησης, το YouTube και το Gmail να συνεισφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό στα έσοδα αυτά. Από τα συνολικά έσοδα, το 16% εξ αυτών προήλθαν από την διαφήμιση της Google σε ιστοσελίδες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ