Κοσμος

Δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν για Ουκρανία

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου © EPA / MICHAEL REYNOLDS
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου © EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η κατάσταση μπορεί να «γίνει παλαβή πολύ γρήγορα» στην Ουκρανία λόγω του ενδεχομένου να ρωσικής εισβολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε με δραματικούς τόνους τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Εάν εκδηλωθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια επιχείρηση εκκένωσης με χρήση αμερικανικών στρατευμάτων θα ήταν αδιανόητη» δήλωσε ο Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC .«Είναι παγκόσμιος πόλεμος αν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό.

«Πρόκειται για πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να γίνουν παλαβά πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει ήδη κάποιες δυνάμεις σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας -στην Πολωνία και τη Ρουμανία .Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες στο πολωνικό έδαφος θα βοηθούσαν επίσης σε πιθανές εκκενώσεις. Ωστόσο, προς το παρόν δεν γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να φέρει τους Αμερικανούς από την Ουκρανία . «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φύγεις από την Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Ουκρανία: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε χθες Πέμπτη ότι οι μεσολαβητές δεν ασκούν καμία πίεση στο Κίεβο μετά τον νέο γύρο συνομιλιών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας για την πολυετή ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, που τερματίστηκε χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Απεσταλμένοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συζήτησαν χθες για δεύτερη φορά, με ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία να μεσολαβούν.

Ο Ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες, πάντως σημείωσε πως υπήρξε πλήρης εκεχειρία για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, κάτι που γι’ αυτόν είναι «ισχυρό αποτέλεσμα», καθώς και ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ